Απαισιόδοξοι οι πλοιοκτήτες για την διάσωση του «ναυαγίου»

Στο έλεος της μοίρας του για άλλη μια χρονιά φέτος είναι το διασημότερο ναυάγιο στον κόσμο. Η κατάσταση του πλοίου οδηγείται, μέρα με την μέρα, στην αποσύνθεση και γίνεται πλέον όλο και πιο απογοητευτική.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επισκεφτεί το Ναυάγιο δυο φορές καθηγητές του Πολυτεχνείου Αθηνών με σκοπό να συλλέξουν στοχεία ικανά να συντάξουν μελέτη “δεσίματος” πριν το οριστικό τέλος του καραβιού. Αυτή την στιγμή το πλοίο “Παναγιώτης” κοντεύει να χαθεί μέσα στον άμμο της ακτής. Μόνο 2 τμήματα του καραβιού έχουν παραμείνει ακόμα στην στεριά. Τα υπόλοιπα σίδερα τα παίρνει σιγά σιγά η θάλασσα με τις κακοκαιρίες και τα εξαφανίζει.

ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Ο κ. Διονύσης Ακτύπης, πλοιοκτήτης και τουριστικός επιχειρηματίας σκαφών αλλά και πρόεδρος των επιβατικών τουριστικών σκαφών της Βόρειας Ζακύνθου δήλωσε στην -Ε- σχετικά με τα δρομολόγια προς την παραλία του Ναυαγίου:
“Έχουν ξεκινήσει τα δρομολόγια προς το “ναυάγιο” δειλά δειλά. Βέβαια, η σεζόν έχει αρχίσει και υπάρχει για την εποχή αρκετός κόσμος στο νησί μας. Μέχρι στιγμής στο “ναυάγιο” δεν μπορούμε να πλησιάσουμε στην παραλία μέχρι να μπουν οι σημαδούρες αλλά και η σήμανση. Η απόσταση που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε είναι 40 μέτρα όπως ήταν και πέρυσι. Πηγαίνουμε μέχρι την μπούκα του κόλπου του “ναυάγιου”.

H ιστορία πίσω από το διάσημο ναυάγιο της Ζακύνθου. Πώς ο «Παναγιώτης» βγήκε στην ακτή με τα παράνομα τσιγάρα του


ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο κ. Δ. Ακτύπης αναφέρθηκε στην προσέλευση του κόσμου για τα φετινά δεδομένα και είπε τα εξής: “Θεωρώ ότι δεν είναι έτσι όπως ήταν πιο παλιά. Υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον αλλά όχι όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλετε επειδή ο τουρίστας μπορεί να πάει από το πάνω μέρος στην εξέδρα να βγάλει την φωτογραφία που θέλει.
Επίσης ο κόσμος δεν μπορεί να πάει στην παραλία και είναι και αυτός ένας λόγος. Γι’ αυτό τον λόγο έχει μειωθεί η κίνηση του κόσμου. Υπάρχει, όμως, ενδιαφέρον για τα γαλάζια σπήλαια. Εμείς από εκεί το βλέπουμε”.

΄΄ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΧΕΙ ΔΙΑΛΥΘΕΙ΄΄

Για την κατάσταση που επικρατεί στον “ναυάγιο” αυτή την εποχή μίλησε ο κ. Δ. Ακτύπης:
“Αυτά που έπρεπε να γίνουν χθες δυστυχώς ξεκινάνε να γίνονται σήμερα. Το “ναυάγιο” έχει διαλυθεί τελείως. Από την εποχή της κ. Ρόδης Κράτσα ακούμε για μελέτες, για χρήματα και χρηματοδοτήσεις. Τίποτα δεν έχει γίνει. Το καράβι είναι κατεστραμμένο και τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Θεωρώ ότι θα γίνει μια από τα ίδια πάλι.
Έχει χαθεί ο χρόνος. Πιστεύω ότι μετά από μια μεγάλη θαλασσοταραχή θα καταστραφεί και ότι υπόλοιπο έχει μείνει από το πλοίο. Δεν έχει κάνει ακόμα βοριάδες. Λέγεται ότι υπήρχε μελέτη ήδη. Κάποιος λέει αλήθεια και λέει κάποιος ψέματα. Εκεί που το πλοίο θα ήθελε μια πολύ μικρή επισκευή, πλέον έχουν μείνει δυο τμήματα, η πλώρη και η πρύμνη. Είναι τρομερό το έργο που πρέπει να γίνει για την αποκατάσταση του ώστε να σωθεί. Δυστυχώς, το παγκόσμιο σύμβολο του ναυαγίου δεν κατάφεραν να το σώσουν. Εγώ είμαι λίγο απαισιόδοξος με αυτή την κατάσταση. Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά νομίζω ότι δεν θα προλάβουμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα”.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

Ο κ. Δ. Ακτύπης έκανε λόγο για την κόντρα της εκκλησίας με τους αιρετούς για το θέμα του Ναυαγίου και είπε τα εξής:
“Υπάρχει πάντα σε εξέλιξη μια κόντρα απότι βλέπουμε. Η μια υπηρεσία κοντράρει την άλλη. Το κράτος πολεμάει το κράτος. Το κράτος πολεμάει με την εκκλησία. Η εκκλησία με τους αιρετούς. Βλέπουμε ένα σκηνικό αλαλούμ που δεν βγάζει πουθενά. Απειλεί ο δεσπότης να μην πλησιάσουμε από πάνω από το “ναυάγιο”. Η ιστορία επαναλαμβάνεται΄΄.

ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ
ermisnews.gr

Διαβάστε ακόμα