Απελευθερώθηκε το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που είχε τεθεί υπό κράτηση από τις ελληνικές αρχές

Ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας (PMO) δήλωσε την Τρίτη ότι το υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιο Lana που τέθηκε υπό κράτηση τον Απρίλιο από την Ελλάδα απελευθερώθηκε και το φορτίο πετρελαίου του θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

«Με την ταχεία και έγκυρη δράση του Ιράν, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε τελικά μια εντολή ώστε να αρθεί η κατάσχεση του πλοίου και της επιστροφής του φορτίου του στον ιδιοκτήτη του», δήλωσε ο PMO στο Mehr.

Το πλοίο, που παλαιότερα ονομαζόταν Pegas και μετονομάστηκε σε Lana τον Μάρτιο, είχε αναφέρει πρόβλημα στην κυρία μηχανή τον Απρίλιο.

Κατευθυνόταν νότια της Πελοποννήσου για να εκφορτώσει το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο, αλλά η κακοκαιρία το ανάγκασε να κατευθυνθεί λίγο έξω από την Κάρυστο όπου και τέθηκε υπό κράτηση.

Το δικαστήριο ανέτρεψε μια προηγούμενη απόφαση την περασμένη εβδομάδα που επέτρεπε την κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέρους του ιρανικού φορτίου πετρελαίου του υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το περιστατικό οδήγησε σε μια οργισμένη απάντηση από το Ιράν, με τις ιρανικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν τον περασμένο μήνα δύο ελληνικά τάνκερ στον Κόλπο, αφού η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας.

Διαβάστε ακόμα