Έχει χαρακτηριστεί ως ένας εξειδικευμένος ναυτιλιακός τομέας, που απαιτεί πολλές επενδύσεις σε τεχνογνωσία και μέχρι πρόσφατα, μια αγορά με μικρά αλλά σταθερά μερίσματα. Αλλά, τελευταία, η ναυτιλιακή αγορά υγραέριου (LPG) βρίσκεται σε άνθηση και σπάει κάθε ρεκορ στις τιμές, καθώς η ζήτηση έχει αυξηθεί εκθετικά, σε σύγκριση με το διαθέσιμο στόλο.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Poten & Partners “ενώ τα μεγάλα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου γλιστράνε σε αυτό που φαίνεται σαν ένα δεύτερο τρίμηνο λήθαργου,ιδιαίτερος θόρυβος συνεχίζει να επικρατεί γύρω από τον τομέα του υγράεριου (LPG). Αρκετά πρωτοσέλιδα επισημαίνουν τις πρόσφατες επιτυχίες πλοιοκτητών LPG, πολλοί από τους οποίους είναι εντέλει σε θέση να απολαύσουν τους καρπούς της εργασίας τους”.
“Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία του κλάδου (VLGCs) έχουν φτάσει στα ύψη, ξεπερνώντας 100 δολάρια ανά μετρικό τόνο αυτή την εβδομάδα. Καθώς η προσφορά υγραερίου συνεχίζει να αναπτύσσεται με αυξημένη παραγωγή φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου, οι απαιτήσεις για αυξανόμενη θαλάσσια μεταφορά θα πολλαπλασιάζονται. Όπως και με άλλους τομείς της ναυτιλιακής αγοράς, οι ανησυχίες για υπερπροσφορά είναι πανταχού παρούσες, αλλά, προς το παρόν, το βραχυπρόθεσμο μέλλον για τους πλοιοκτήτες LPG φαίνεται να καθορίζεται από το άγγιγμα του Μίδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Σύμφωνα με την Poten πάντα, “επειδή το υγραέριο είναι ένα υποπροϊόν του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αρκετές προμήθειες «σπρώχνονται» στην αγορά. Προϊόντα LPG, όπως το προπάνιο και το βουτάνιο, ρέουν σε μια ποικιλία από εφαρμογές στη λιανική αγορά για το μαγείρεμα και τη θέρμανση ή σαν πετροχημικές πρώτες ύλες που εξαρτώνται από τις τιμές των υποκατάστατων, όπως η νάφθα. Παρά το γεγονός ότι η τιμή του ίδιου του LPG είναι σε ιστορικά χαμηλά, η μεταφορά του δεν είναι καθόλου”.
“Τον περασμένο μήνα μόνο, μια ντουζίνα φορτίων LPG ξεκίνησαν το 90-ημερών ταξίδι μετ ‘επιστροφής γύρω από το Cape Horn, αφού το πολύ μεγάλο μέγεθος δεν τους επέτρεπε τη διαμετακόμιση από τη Διώρυγα του Παναμά”, αναφέρει η Poten υποστηρίζοντας ότι με τον όγκο των αμερικάνικων εξαγωγών να είναι σε κατάσταση συνεχούς ανάπτυξης, η αναβολή της επέκτασης του καναλιού απλά δυσχεραίνει την αναπτυξιακή τάση.
Τέλος, η έκθεση προειδοποιεί για τον κίνδυνο υπερπληρότητας: “Ο στόλος αυτή τη στιγμή φτάνει τα 150 περίπου σκάφη. Ενώ η αύξηση των ναύλων συνδέεται άμεσα με την παρούσα έλλειψη σκαφών, όσοι βρίσκονται από την πλευρά της ιδιοκτησίας θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην υπερκαλύψουν αυτή τη σχετικά μικρή αγορά. Όπως και σε ορισμένους άλλους ναυτιλιακούς τομείς, οι ισχυροί ναύλοι έχουν ήδη τραβήξει την προσοχή νεοεισερχόμενων δυνάμεων στην αγορά, όπως τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και η Wall Street”.