Απομάκρυνση πλοίου από λιμάνι μετά την ανακάλυψη προνύμφων εντόμων!

Glorious_Sawara
Ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, αγκυροβολημένο στο PrimePort, στο Τιμαρού της Νεάς Ζηλανδίας στάλθηκε πίσω στη θάλασσα για απολύμανση μετά την ανακάλυψη προνύμφων εντόμων πάνω στο πλοίο.

Οι προνύμφες βρέθηκαν πάνω στο Glorious Sawara, την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια ενός τακτικού ελέγχου από έναν αξιωματικό του Υπουργείο Πρωτογενούς Βιομηχανίας (MPI).

Το πλοίο μετέφερε εκχύλισμα σπόρων φοίνικα και το MPI έθεσε στην εταιρεία διαχείρισης του πλοίου τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου αντιμετώπισης του πιθανού κινδύνου για τη βιοασφάλεια που δημιουργήθηκε από τις προνύμφες. Η εταιρεία επέλεξε την απολύμανση με υποκαπνισμό.

Το απολυμαντικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν εξαιρετικά δηλητηριώδες και σήμαινε ότι το πλοίο έπρεπε να σταλεί στη θάλασσα, δήλωσε ο διευθυντής του λιμανιού του PrimePort Arun Chaudhari. “Η αποστολή του πλοίου στη θάλασσα για απολύμανση δεν είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό”, δήλωσε.

Η εύρεση προνύμφων εντόμων επί του πλοίου ήταν επίσης κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο, είπε. “Άλλα λιμάνια δέχονται επίσης πλοία τα οποία μερικές φορές παρουσιάζουν κάποιο είδος απειλής βιοασφάλειας, αλλά όχι το Τιμαρού. Εμείς συνήθως δεν βρίσκουμε έντομα στο φορτίο ενός πλοίου. Στην πραγματικότητα δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε πρόσφατο περιστατικό πλοίου που να παρουσιάζει κινδύνους βιοασφάλειας”.

Πρόσθεσε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στο MPI για την εύρεση των προνυμφών. Ένας εκπρόσωπος του MPI είπε ότι το πλοίο επιθεωρήθηκε την Τρίτη το βράδυ. “Το MPI ανακάλυψε προνύμφες εντόμων στα άκρα των δύο στομίων του κύτους του σκάφους. Μένει ακόμα να αναγνωριστούν τα είδη των εντόμων”, δήλωσε.

Το MPI συχνά αναχαιτίζει τις απειλές για τη βιοασφάλεια στα πλοία και το φορτίο τους, ανέφερε ο εκπρόσωπος. “Τα υπερπόντια πλοία εγκυμονούν πάντα κίνδυνο για τη βιοασφάλεια, το οποίο είναι ο λόγος που το MPI έχει έναν υγειονομικό ελεγκτή πλήρους απασχόλησης με έδρα το λιμάνι του Τιμαρού”.

Το Glorious Sawara έφτασε από τη Μαλαισία και βρίσκεται προς το παρόν στο λιμάνι, με προορισμό να αναχωρήσει για Bluff την Κυριακή.

Διαβάστε ακόμα