Απόπειρα επιβίβασης ενόπλων σε πλοίο με ελληνική σημαία – Οι μανούβρες του καπετάνιου τους απώθησαν

Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Astro Perseus βρισκόταν εν πλω όταν περίπου 3.1 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του Pulau Nongsa στο Μπατάμ της Ινδονησίας με Ανατολική κατεύθυνση, όταν ένα ύποπτο μικρό σκάφος το προσέγγισε από την πρύμνη.

Οι ένοπλοι ληστές προσπάθησαν να επιβιβαστούν στο πλοίο με την βοήθεια ενός γάντζου, αλλά ευτυχώς χωρίς επιτυχία. Ο πλοίαρχος επίσης πραγματοποίησε επιτυχείς ελιγμούς με σκοπό να αποτρέψει την απόπειρα επιβίβασης.

Στις 9 Μαΐου 2335 τοπική ώρα ο πλοίαρχος ενημέρωσε το Σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας πλοίων της Σιγκαπούρης (VTIS) ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα στο πλοίο και δεν βρέθηκε να έχει επιβιβαστεί κάποιος. Όλο το πλήρωμα ήταν ασφαλές χωρίς να αναφερθεί να έχει κλαπεί κάτι, ενώ δεν ζητήθηκε κάποια βοήθεια.

Αμέσως ενημερώθηκε η ακτοφυλακή της Σιγκαπούρης η οποία με την σειρά της ενημέρωσε τις αρχές της Μαλαισίας και της Ινδονησίας.

Στην εβδομαδιαία έκθεσή του ReCAAP ISC για τις 4-10 Μαΐου 2021, υπήρξε ενημέρωσε για μια απόπειρα ένοπλης ληστείας εναντίον πλοίων στην Ασία, που αφορούσε ένα δεξαμενόπλοιο που βρισκόταν εν πλω με Ανατολική κατεύθυνση ανοικτά του Μπατάμ της Ινδονησίας στα Στενά της Σιγκαπούρης.

Με αυτό το περιστατικό, συνολικά 13 περιστατικά έχουν συμβεί στα Στενά της Σιγκαπούρης από τον Ιανουάριο του 2021. Το ReCAAP ISC ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη εμφάνιση περιστατικών στην περιοχή και συμβουλεύει όλα τα πλοία να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση κατά την διέλευση από την συγκεκριμένη περιοχή.

Διαβάστε ακόμα