Αρχαιολόγοι με έδρα τη Νορβηγία ανακάλυψαν ένα ναυάγιο 700 ετών

Οι αρχαιολόγοι που ερευνούν τον βυθό της μεγαλύτερης λίμνης της Νορβηγίας πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τα υπολείμματα ενός σκάφους ηλικίας 700 ετών, δήλωσε το Νορβηγικό Ίδρυμα Άμυνας Έρευνας σε ανακοίνωσή του.

Η λίμνη Mjøsa, που βρίσκεται περίπου 60 μίλια βόρεια του Όσλο, ήταν ένα πολυσύχναστο εμπορικό κανάλι από την εποχή των Βίκινγκ. μεταξύ των δεκαετιών του 1940 και του 1970, χρησίμευε ως χωματερή για κάθε είδους πλεονάζοντα πυρομαχικά.

Οι επιστήμονες είχαν χαρτογραφήσει τον πυθμένα της λίμνης για να εντοπίσουν τα πλεονάζοντα πυρομαχικά, περιμένοντας επίσης να ανακαλύψουν και κάποια παλαιότερα ευρήματα.

Η εύρεση του ναυαγίου ήταν αποτέλεσμα της αρχικής αποστολής της χαρτογράφησης των πεταμένων πυρομαχικών, εξηγεί ο Øyvind Ødegård, ένας έμπειρος θαλάσσιος αρχαιολόγος που σχετίζεται με το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας

Κατά την ανάλυση των εικόνων του σόναρ, οι αρχαιολόγοι θεώρησαν ότι το πλοίο ήταν κατασκευασμένο από ξύλο και είχε μήκος 10 μέτρα. Βρίσκεται σε βάθος 411 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Παρόλο που οι εικόνες είναι κάπως ασαφείς, οι ερευνητές μπορούν ακόμα να διακρίνουν την πρύμνη που υποδηλώνει ότι τα μέλη του πληρώματος κατασκεύασαν το σκάφος μετά το 1300. Πριν από αυτό, οι ναυπηγοί εστίασαν στην κατασκευή πλοίων Viking, τα οποία ήταν πανομοιότυπα και στα δύο άκρα. Μετά το 1300 περίπου, τα σκάφη είχαν διαφορετική πλώρη και πρύμνη.

Με βάση τις εικόνες, οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι οι κατασκευαστές του πλοίου χρησιμοποίησαν μια σκανδιναβική τεχνική που περιελάμβανε επικάλυψη σανίδων του κύτους για να το κάνουν πιο ελαφρύ.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό ως σκάφος «κατασκευασμένο από κλίνκερ». Αργότερα, οι ναυπηγοί άρχισαν να κατασκευάζουν πλοία «σκαλοχτισμένα» με ενωμένες σανίδες.

Οι αρχαιολόγοι πιθανολογούν ότι το σκάφος διαθέτει κεντρικό πηδάλιο. Ωστόσο, τα πηδάλια του πλοίου Βίκινγκ βρίσκονταν συνήθως στη δεξιά πλευρά του κύτους. Ταυτόχρονα, το πλοίο μπορεί να έρθει με ένα μόνο κατάρτι και ένα τετράγωνο πανί, όπως ένα σκάφος Viking.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν καλύτερα το σκάφος με κάμερες λόγω κακοκαιρίας και έλλειψης ορατότητας. Ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εξερευνήσουν εκτενώς το ναυάγιο το 2023.

Περίπου 20 ναυάγια εντοπίστηκαν στα ρηχά νερά της λίμνης. Αλλά αυτή είναι η πρώτη αποστολή που στόχευε να εξερευνήσει τα βαθύτερα μέρη της λίμνης πέρα από 20 έως 30 μέτρα, τα οποία είναι συνήθως προσβάσιμα σε δύτες.

Οι αρχαιολόγοι μπορεί επίσης να βρουν άλλα αντικείμενα και ναυάγια πριν ολοκληρωθεί η εργασία. Μέχρι στιγμής, μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν 15 τετραγωνικά μίλια της λίμνης χρησιμοποιώντας ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα γνωστό ως Hugin. Όπως λέει ο Ødegård στην Science Norway’s Ida Irene Bergstrøm, η λίμνη είναι «σαν ένας μίνι ωκεανός».

Δεδομένου ότι πρόκειται για λίμνη γλυκού νερού, το ξύλο σε ένα τέτοιο πλοίο διατηρείται, διευκρίνισε. Το μέταλλο μπορεί να σκουριάσει και το πλοίο μπορεί να χάσει τη δομή του, αλλά το ξύλο θα παραμείνει ανέπαφο.

Διαβάστε ακόμα