Αρχίζει ξανά το πρόγραμμα σίτισης στις ΑΕΝ

Επανέρχεται το πρόγραμμα σίτισης των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού με ρύθμιση- κλειδί, που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή.

Παράλληλα, με την ίδια ρύθμιση δίνεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα να καλύπτονται από το Υπουργείο Ναυτιλίας οι δαπάνες τηλεπικοινωνιών και παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

«Μέχρι τώρα, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Επομένως, δίνεται αυτή η δυνατότητα να καλύπτεται αυτό το ποσό από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου μας», υπογράμμισε, μιλώντας στη Βουλή, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός. Και πρόσθεσε:
«Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτείται η σίτιση των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και από κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων». «Με αυτόν τον τρόπο, όπως καταλαβαίνετε, θα υπάρχουν περισσότερα κίνητρα για τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, ιδιαίτερα για τους σπουδαστές της περιφέρειας, επειδή γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου. Επομένως, νομίζω ότι είναι σημαντικό κίνητρο γι’ αυτούς να δίνεται η σίτιση», κατέληξε ο ίδιος.

Η νομοθετική ρύθμιση κατατέθηκε εσπευσμένα με τη μορφή τροπολογίας, ώστε να με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, την 1η Οκτωβρίου, των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) να προσφερθούν οι προβλεπόμενες παροχές.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα σίτισης ιδιαίτερα στις Ακαδημίες «κλειστής» φοίτησης υλοποιείτο επί χρόνια αλλά από το 2010 και μετά λόγω των μνημονίων και των άκριτων περικοπών δαπανών είχε σταματήσει προκαλώντας μεγάλα προβλήματα σε σπουδαστές.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε την τροπολογία το ύψος της δαπάνης για τη σίτιση των σπουδαστών των ΑΕΝ είναι περίπου 1,3 εκατομ. € το χρόνο.
Δηλαδή, για την εξοικονόμηση ενός τόσο μικρού ποσού είχε επιλεγεί η υποβάθμιση των Ακαδημιών.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος των τηλεπικοινωνιών και της παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι μόλις 60.000 € ετησίως.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και από τη Νέα Δημοκρατία. «Παρών» ψήφισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη (σ.σ γιατί άραγε;), η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.

Τέλος καταψήφισαν το «Ποτάμι» και το ΚΚΕ, για το οποίο ο κ. Χρήστος Κατσώτας εξήγησε ότι «ψηφίζουμε «όχι» γιατί χρησιμοποιεί για την ΑΕΝ λεφτά του Λιμενικού ή αντίθετα κι εμείς δεν συμφωνούμε με όλη αυτήν τη διαδικασία που κρατάει εδώ και αρκετά χρόνια».

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα