Αυτούς που στρέφουν λέιζερ σε πλοία αναζητούν στις ΗΠΑ


Η Αμερικανική Ακτοφυλακή ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης πολλαπλών χτυπημάτων με λέιζερ σε εμπορικά πλοία που έγιναν στο Chesapeake Bay του Μέριλαντ τον τελευταίο μήνα.

Το πιο πρόσφατο περιστατικά επιθέσεων με λέιζερ συνέβησαν την Τετάρτη όταν τέσσερα χτυπήματα αναφέρθηκαν μεταξύ μεσάνυχτων και 3 μ.μ. Που αφορούσαν τα πλοία Salome, Bulk Spain και AM Annaba. Επιπλέον, ένα πιλοτικό σκάφος αποτέλεσε στόχο καθώς επέστρεφε στο σημείο εκκίνησης.

Άλλα τρία περιστατικά συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες και νωρίτερα τον περασμένο μήνα. Αυτά αναφέρθηκαν τη Δευτέρα γύρω στις 2 π.μ., και αφορούσε το MV Hoegh Osaka, την Κυριακή στις 4 το πρωί, και αφορούσε το κρουαζιερόπλοιο Carnival Pride και ένα άλλο την 7η Απριλίου περίπου στις 1 μ.μ., που αφορούσε το MV Maersk Kolkata.

Κατά τη διάρκεια κάθε περιστατικού, το φως λέιζερ περιγράφηκε ως σταθερό, ισχυρό και κάπως επώδυνο για τα μάτια, δήλωσε η Ακτοφυλακή, προσθέτοντας ότι μία από τις πηγές αναφοράς πίστευε ότι το λέιζερ προερχόταν από την περιοχή μεταξύ Drum Point και Cove Point και διήρκεσε περίπου 15 λεπτά.

“Τα φώτα λέιζερ και άλλα έντονα φώτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την πλοήγηση”, δήλωσε ο κ. Trish Elliston, εκ μέρους της Ακτοφυλακής της περιοχής Maryland-National Capitol Region. “Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το λέιζερ θα τυφλώνει ή θα αποσπά την προσοχή ενός πλοηγού εμποδίζοντας τον να δει ένα μικρότερο σκάφος. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία πρόκλησης σύγκρουσης ή άλλου σοβαρού συμβάντος στο θαλάσσιο δρόμο”.

Ο “Νόμος για την Ασφάλεια των Λέιζερ”, αντιμετωπίζει ως πλημμέλημα τη συνειδητή και σκόπιμη πρόκληση ή προσπάθεια πρόκλησης σωματικού τραυματισμού φωτίζοντας, δείχνοντας ή εστιάζοντας τη δέσμη ενός δείκτη λέιζερ σε άτομο που χειρίζεται μηχανοκίνητο όχημα, σκάφος ή αεροσκάφος. Η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και 10 χρόνια φυλάκισης και η χρηματική ποινή μέχρι και τα 2.500 δολάρια.

Μάλιστα τον Ιανουάριο, ένας πολίτης στην Ουάσιγκτον τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους 9.500 δολαρίων και διατάχθηκε να υπηρετήσει 15 ημέρες στη φυλακή επειδή έστρεψε ένα ισχυρό λέιζερ στην τιμονιέρα ενός φέρρυ της πολιτείας της Ουάσιγκτον τον περασμένο Οκτώβριο, χτυπώντας τον καπετάνιο και τον επικεφαλή μηχανικό στα μάτια.

Διαβάστε ακόμα