Ανακοίνωση του ΣΕΕΝ: Στηρίξτε μας αλλιώς σταματάνε τα πλοία

Συνεχίζονται οι πιέσεις του ΣΕΕΝ προς την Ελληνική κυβέρνηση για την άμεση λήψη αποφάσεων και μέτρων για την ενίσχυση τους. Ήδη έχουν υπάρξει αρκετές περικοπές σε πολλούς προορισμούς και απειλούν ότι θα υπάρξουν και άλλες.
Ο ΣΕΕΝ με την ανακοίνωση του θεωρεί ότι καθυστερούν λύσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου ή για την δρομολόγηση παρεμβάσεων, ζητάνε την μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και την κατάργηση των μη ανταποδοτικών κρατήσεων που επιβαρύνουν τα εισιτήρια.Επικαλείται ως ανάγκη για την επιτάχυνση της λήψης μέτρων τις περικοπές των επιδοτήσεων το 2013 αλλά και την απροθυμία παροχής διευκολύνσεων από το τραπεζικό σύστημα.

Δείτε την ανακοίνωση του ΣΕΕΝ:

Παρά την κρισιμότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ακτοπλοϊκές εταιρείες και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, δυστυχώς έως και σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την διασφάλιση της συνέχισης εκτέλεσης των αναγκαίων ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό 2013 αντί της αναμενόμενης ενίσχυσης, παρατηρείται πρόθεση περαιτέρω περικοπής των κονδυλίων που αφορούν την Ακτοπλοΐα. Σε συνδυασμό με την απροθυμία παροχής κάθε είδους οικονομικής διευκόλυνσης από Οργανισμούς και άλλους φορείς του Δημοσίου και την διαφαινόμενη εξάντληση όλων των δυνατοτήτων άμεσης βελτίωσης της ρευστότητας των Εταιρειών από τις Τράπεζες, υφίσταται πλέον πραγματική αδυναμία καλύψεως του κόστους κινήσεως των πλοίων στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Παράλληλα οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού μας πλαισίου έχουν δρομολογηθεί με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο του 2013, ενώ άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν στην Ακτοπλοΐα μας να λειτουργεί έως τότε, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και η κατάργηση των μη ανταποδοτικών κρατήσεων που επιβαρύνουν τα εισιτήρια, δεν προωθούνται με τον ρυθμό που υπαγορεύει η κρισιμότητα της κατάστασης.

Δεδομένων των δηλώσεων που λαμβάνουμε εκ μέρους της πλειοψηφίας των μελών μας ότι προβληματίζονται για τη συνέχιση της λειτουργίας των πλοίων τους και σε μια προσπάθεια συνειδητοποίησης της σοβαρότητας της κατάστασης και την λήψη μέτρων πριν είναι πολύ αργά, το ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας στην συνεδρίαση της 15/11 αποφάσισε να ενταθούν οι προσπάθειες ενημέρωσης της Κυβέρνησης σε κάθε επίπεδο, και την λήψη περαιτέρω αποφάσεων για την άμεση αντιμετώπιση του θέματος με κάθε πρόσφορο μέσο.

Ειδάλλως είναι βέβαιο ότι οδηγούμεθα αναπόφευκτα προς την σταδιακή αδυναμία εκτέλεσης των προγραμματισμένων δρομολογίων, με καταστροφικές συνέπειες για τα Εθνικά μας συμφέροντα και τον τουρισμό μας.

e-Nautilia.gr

Διαβάστε ακόμα