Μπουτάρης: Όχι στην πώληση του ΟΛΘ

Την πρώτη προβλήτα «διεκδικεί» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η δημοτική αρχή της πόλης, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε σε συνέντευξη στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «βλακώδες» το ενδεχόμενο να πουληθεί το λιμάνι.

zougla.gr

Διαβάστε ακόμα

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό που λένε οι ακτοπλόοι εφοπλιστές και τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια τους, ότι δηλαδή «το κόστος μετάβασης» στα νησιά θα μειωθεί όταν θα μειωθεί το μισθολογικό κόστος στα πλοία, μέσω της δραστικής μείωσης του αριθμού και μισθών των ναυτεργατών.

Είναι ολοφάνερο ότι το ψέμα αυτό επιστρατεύεται για να οικοδομηθούν συμμαχίες με τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών και να χτυπηθεί ο αγώνας των ναυτεργατών για τα εναπομείναντα δικαιώματά τους.

Το ίδιο ψέμα όμως έλεγαν όταν ξεκίνησε η «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας. Ολοι θυμούνται το τότε πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας και τα αστικά ΜΜΕ να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και να ορκίζονται ότι η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας θα φέρει φτηνά εισιτήρια για τους επιβάτες και τα οχήματα εξαιτίας τάχα του ανταγωνισμού.

Ομως, στα χρόνια της απελευθέρωσης τα εισιτήρια ανέβηκαν 300-400%, παρά το γεγονός ότι την ίδια στιγμή οι ακτοπλόοι «ενθυλάκωναν» εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο από κρατικές επιδοτήσεις.

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα παρά τη δραστική μείωση του «κόστους επάνδρωσης» που επιχειρούν να πετύχουν μέσα από την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και τη μεγάλη μείωση των πληρωμάτων.

«Η εφαρμογή των μέτρων ελαστικοποίησης των επανδρώσεων εκτιμάται ότι είναι δυνατόν να εξοικονομήσουν από 33-55%(!) της μηνιαίας μισθολογικής επιβάρυνσης του ακτοπλοϊκού πλοίου – ανάλογα με τον τύπο πλοίου για δαπάνες επάνδρωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΝΕΕ), γνωστού παραμάγαζου των εφοπλιστών.

Ομως, αυτή την «εξοικονόμηση κόστους» οι εφοπλιστές δεν πρόκειται να τη μοιραστούν με τους κατοίκους των νησιών προσφέροντας πιο φτηνά εισιτήρια, όπως διατείνεται αυθαίρετα και ξεδιάντροπα η μελέτη, αλλά θα τη μετατρέψουν σε κερδοφορία που θα γεμίσει τους ήδη παραγεμισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς των εφοπλιστών.

Η αλήθεια είναι ότι τα συμφέροντα των κατοίκων των νησιών ταυτίζονται με αυτά των ναυτεργατών και μπορούν να υλοποιηθούν μόνο από μια πανίσχυρη λαϊκή συμμαχία που θα αποκρούσει τα μέτρα που εξαθλιώνουν το λαό και θα ανατρέψει την εξουσία των αστών.

902.gr

Διαβάστε ακόμα