Η απάντηση της ΠΕΝΕΝ για το Πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ

Θέμα: Η θέση της ΠΕΝΕΝ για το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ε.Ν. και Αιγαίου
Η τρικομματική κυβέρνηση και ο αρμόδιος επί της Ναυτιλίας Υπουργός επέλεξαν μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων να καταθέσουν και να προωθήσουν για ψήφιση στην Βουλή το τερατούργημά τους σχέδιο νόμου που ονόμασαν «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».

Στην πραγματικότητα με το σχέδιο νόμου ικανοποιούνται πλήρως οι πιο ακραίες αντεργατικές επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου και ιδιαίτερα του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα αυτό επιτυγχάνεται με την κατάργηση της κλαδικής μας ΣΣΕ στην κατηγορία των Φ/Γ άνω των 3000 κοχ (ποντοπόρα πλοία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν.δ 2687/1953 καθώς και σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής ανεξαρτήτου σημαίας) και την αντικατάστασή της με ατομικές συμβάσεις οι οποίες θα διαμορφώνουν μισθούς αντίστοιχους με αυτούς των χαμηλόμισθων τριτοκοσμικών ναυτικών όπως είναι Ρουμάνοι, Φιλιππινέζοι, Ουκρανοί, Αιγύπτιοι, Πακιστανοί κ.λπ (άρθρο 17 του πολυνομοσχεδίου).

Για να μην υπάρχει η παραμικρή νομική και δικαστική αμφισβήτηση ο εφοπλιστόδουλος Υπουργός Ε.Ν. θα εντάξει τις ατομικές συμβάσεις στις εγκριτικές πράξεις των πλοίων έτσι ώστε να αποκλεισθεί παντελώς οποιαδήποτε μορφή αμφισβήτησής τους.

Με τον τρόπο αυτό ελπίζει ότι οι μισθοί των Ελλήνων Ναυτεργατών (κατώτερα πληρώματα) θα εξισωθούν με αυτούς των χαμηλόμισθων αλλοδαπών. Ασφαλώς με αυτή την νομοθετική ρύθμιση είναι βέβαιο ότι είναι θέμα χρόνου η επέκταση και στις ειδικότητες των Αξιωματικών.
Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Ε.Ν. αποδεικνύονται αδίστακτοι υπηρέτες του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Αφού απέτυχε η προσπάθεια να σύρουν τα Ναυτεργατικά Σωματεία σε ένα προσχεδιασμένο και προσχηματικό διάλογο προκειμένου να αποσπάσουν την αποδοχή και συναίνεσή τους στην βάση της Δ.Σ του 2006 για την ναυτική εργασία με την οποία επεδίωκαν οι μισθοί των Ελλήνων Ναυτεργατών να έχουν ως αφετηρία τα 550 δολάρια μισθός Ναύτη του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας).

Αφού αυτή η χονδροειδέστατη παγίδα εξουδετερώθηκε τώρα πλέον ωμά, ξετσίπωτα, χωρίς προσχήματα ο Υπουργός Ε.Ν. δηλώνει πίστη και απόλυτη ταύτιση με τις θέσεις των εφοπλιστών και αναλαμβάνει να προωθήσει για νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή τις αντιναυτεργατικές αυτές επιλογές.

Προειδοποιούμε ότι αν κάποιοι ερωτοτροπούν στο παρασκήνιο με τέτοιες εγκληματικές μεθοδεύσεις που οδηγούν στην κατάργηση ενός θεσμού, όπως είναι αυτός των ελευθέρων διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ, που κατακτήθηκε με τους αγώνες και το αίμα των Ναυτεργατών, αναλαμβάνουν ιστορικές ευθύνες.

Θεωρούμε βέβαιο ότι τυχόν ψήφιση αυτού του μέτρου θα ανοίξει την όρεξη των Εφοπλιστών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων (Ακτοπλοΐα – Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών πλόων, Πορθμεία, Μεσογειακά Φ/Γ, M/S κάτω των 500 κόρων) να απαιτήσουν ανάλογες ρυθμίσεις με σαφή στόχευση την μείωση του μισθολογικού κόστους, πράγμα που θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση των ΣΣΕ στον χώρο της Ναυτιλίας.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η προωθούμενη ρύθμιση του σχεδίου νόμου για την δημιουργία μητρώου ενεργών ναυτικών σύμφωνα με το οποίο «ενεργός ναυτικός θεωρείται εκείνος που έχει τουλάχιστον 8 μήνες υπηρεσίας επί πλοίων κατά τα τελευταία 3 έτη» (άρθρο 18 του πολυνομοσχεδίου).

Με αυτή την φασιστικής έμπνευσης διάταξη θέλουν να ξεμπερδεύουν με τους άνεργους και την επιδότησή τους και να παρουσιάσουν μια πλαστή εικόνα ανέργων που δεν θα έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αφού με αυτές τις προϋποθέσεις θα εξοβελιστεί η μεγάλη πλειοψηφία των ανέργων που είναι και μακροχρόνια άνεργοι χωρίς να έχουν πλέον κανένα τυπικό και ουσιαστικό δικαίωμα!!! Μάλλον τους είναι τόσο ανεπιθύμητοι που θέλουν να τους διαγράψουν και από αυτές τις πλασματικές καταστάσεις ανέργων…..

Στο άρθρο 33 περί επίταξης πλοίων όπως είναι διατυπωμένο παρέχεται η δυνατότητα με κοινή Υπουργική απόφαση να υπονομεύεται και να καταστρατηγείται άμεσα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας.

Επίσης για τα άρθρα 2, 4, 9, 12, 16, 20, 21, 22, 23, 24, 26, 31, 34, 43, 44, 45, 46 εκφράζουμε σοβαρές και ουσιαστικές αντιρρήσεις. Αναλυτικά θα τοποθετηθούμε στις επόμενες μέρες.
Επίσης θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι στο πολυνομοσχέδιο του ΥΕΝ υπάρχει πλήθος διατάξεων όπως η συγχώνευση λιμενικών ταμείων και η μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρίες, όπως είναι η ανώνυμη εταιρία πλοηγικών υπηρεσιών, που συνιστούν μια σαφή πορεία ιδιωτικοποίησής τους στο άμεσο μέλλον ενώ σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για την σύσταση ρυθμιστικής αρχής Λιμένων. Επίσης η ενίσχυση με νέες αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος που αφορούν την εμπορική ναυτιλία, αναβιώνει και υλοποιεί τις θέσεις των εφοπλιστών το Υπουργείο και το Λιμενικό Σώμα να εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα.

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω κατατέθηκε στην Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών το φορολογικό νομοσχέδιο και υπολογίζεται να ψηφισθεί την επόμενη εβδομάδα.
Με αυτό επιβάλλεται ο τριπλασιασμός της φορολογίας των Ναυτεργατών παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Υπουργού Ε.Ν. κατά την τελευταία συνάντησή του με την ΠΝΟ.
Από την άλλη η κυβέρνηση δείχνοντας το αποκρουστικό ταξικό εφοπλιστόδουλο προσωπείο της διατηρεί ανέπαφη την φορολογική ασυλία των εφοπλιστών οι οποίοι απολαμβάνουν το πιο σκανδαλώδες φορολογικό καθεστώς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλούμε τους εργαζόμενους στην Ναυτιλία, εργαζόμενους στα λιμάνια, Ναυπηγεία, Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στις Ναυτιλιακές εταιρίες, στα ασφαλιστικά μας Ταμεία, Υπαλλήλους ΥΕΝ να διαμορφώσουν ένα κοινό μέτωπο πάλης ενάντια στην ασκούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του ιδιωτικού και εφοπλιστικού κεφαλαίου και παράλληλα αποδομεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των Ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων στην Ναυτιλία. Ένα πρώτο βήμα και αφετηρία αυτής της συντονισμένης πάλης πρέπει να είναι η απόρριψη του πολυνομοσχεδίου του ΥΕΝ καθώς και ο κοινός σχεδιασμός αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Τέλος καλούμε την Διοίκηση της ΠΝΟ να αποφασίσει επιτέλους και να οργανώσει την πάλη των Ναυτεργατών σε έναν αγώνα διαρκείας που θα περιλαμβάνει διάφορες μορφές αγώνα όπως έχουμε προτείνει εδώ και έξι μήνες. Δυστυχώς η πλειοψηφία της ΠΝΟ αρνείται έως τώρα να πάρει τα αναγκαία μέτρα σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Η ΠΕΝΕΝ καλεί όλον τον Ναυτεργατικό κόσμο να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση, να παλέψει και να αντισταθεί (απεργίες, συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις κ.λπ) ενάντια στην ασκούμενη Ναυτιλιακή πολιτική , να εμποδίσει με τον αγώνα του την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, να βάλει μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα στην ημερήσια διάταξη της πάλης του την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και των αντεργατικών μέτρων και της κυβέρνησης που την υλοποιεί.

14/12/2012 Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ