Στη Βουλή το θέμα της κατάργησης διευκόλυνσης εισόδου στην Ελλάδα μη κοινοτικών τουριστών

Eρώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη και Τουρισμού με θέμα: «Διευκόλυνση εισόδου στην χώρα μας των επισκεπτών κρουαζιέρας από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά» η ερωτώσα βουλευτής Α. Γκερέκου και αφορά την αποκάλυψη της εφημερίδας Πρώτο ΘΕΜΑ της περασμένης Κυριακής

Αναλυτικά:

«Ο Τουρισμός και η Κρουαζιέρα αποτελούν δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας συμβάλλοντας στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αύξηση των εισοδημάτων. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι αφίξεις στη χώρα μας τουριστών από χώρες εκτός Σένγκεν όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία, η Κορέα και η Κίνα οι οποίοι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις χρειάζονται άδεια εισόδου στη χώρα μας, η έκδοση της οποίας είναι χρονοβόρα και πολυδάπανη.

Τα συναρμόδια Υπουργεία Τουρισμού, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη προχώρησαν την τριετία 2010-12 στην εφαρμογή του απλουστευμένου ελέγχου διαβατηρίων για τους επιβάτες – κυρίως Τούρκους – τριήμερων και τετραήμερων κρουαζιερών σε πέντε νησιά του Αιγαίου. Κατά τα τρία αυτά χρόνια επισκέφθηκαν τη χώρα μας μέσω αυτών ολιγοήμερων κρουαζιερών περισσότεροι από 80.000 τουρίστες.

Για το 2013 έχουν προγραμματιστεί παρόμοιες κρουαζιέρες με απλουστευμένη διαδικασία ελέγχου διαβατηρίων βάσει των οποίων αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας 75-80.000 Τούρκοι και Ρώσοι τουρίστες. Σύμφωνα με επιστολή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (αρ. Πρωτ. 9760/7Α-321824) δεν εγκρίνει την απλουστευμένη διαδικασία ελέγχου διαβατηρίων που είχε εφαρμοσθεί τα τρία τελευταία χρόνια και ζητεί πλήρη εφαρμογή των διατάξεων για τους επισκέπτες εκτός Σένγκεν, δηλαδή την έκδοση βίζας η οποία, εκτός από χρονοβόρα, έχει κόστος 80-100 ευρώ ανά επισκέπτη.

Θεσμικοί φορείς από το χώρο της Κρουαζιέρας έχουν καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις, υπογραμμίζοντας τα οφέλη που θα έχει για την οικονομία μας η εξεύρεση μιας ευέλικτης λύσης για το τρέχον έτος. Σημειώνουν δε ότι οι τουριστικοί πράκτορες από την Τουρκία, προεξοφλώντας ότι θα ισχύσει και κατά το τρέχον έτος η διαδικασία του απλουστευμένου ελέγχου διαβατηρίων, έχουν προπωλήσει μεγάλο αριθμό εισιτηρίων για ολιγοήμερες κρουαζιέρες προς τα ελληνικά νησιά χωρίς την απαραίτητη βίζα εισόδου, γεγονός που συνεπάγεται την έγερση από τις ναυλώτριες εταιρείες οικονομικών απαιτήσεων έναντι των πλοιοκτητριών εταιρειών για αποζημιώσεις.

Κατόπιν τούτων ,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 Εάν προτίθενται να εξετάσουν άμεσα την εφαρμογή μιας ευέλικτης λύσης για τους επιβάτες των κρουαζιέρων που εκτελούνται από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά,

 Εάν ναι, εάν προτίθενται να επεκτείνουν και για το τρέχον έτος την απλουστευμένη διαδικασία ελέγχου διαβατηρίων ή εάν εξετάζουν κάποια εναλλακτική επιλογή».

marinews.gr

Διαβάστε ακόμα