Χωρίς σίτιση και στέγαση οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Απαγορευτική είναι πλέον η δυνατότητα φοίτησης στις ΑΕΝ της χώρας για τους οικονομικά αδύναμους σπουδαστές. Όπως προκύπτει από την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Ναυτιλίας σχεδόν σε καμία ΑΕΝ δεν πληρούνται οι βασικές υποδομές για την εξασφάλιση της σίτισης και της στέγασης των σπουδαστών με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια

Δείτε αναλυτικά την ερώτηση:

Είναι γνωστό ότι στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) φοιτούν κυρίως παιδιά φτωχών και άπορων οικογενειών, που επιλέγουν ως επαγγελματική διέξοδο το επάγγελμα του ναυτικού, πιστεύοντας ότι οι ΑΕΝ καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης και φοίτησης. Οι οικογένειες αυτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για τη στέγαση και τη σίτιση των παιδιών τους προκειμένου να φοιτήσουν στις ΑΕΝ.

Όμως η στέγαση και κυρίως η σίτιση δεν καλύπτεται σε όλες τις ΑΕΝ της χώρας. Σίτιση δεν παρέχεται σε καμία ΑΕΝ ενώ στις ΑΕΝ Ασπρόπυργου και Μηχανιώνας δεν παρέχεται ούτε στέγαση. Στέγαση για τα κορίτσια που επιλέγουν να φοιτήσουν σε ΑΕΝ παρέχεται μόνο στην ΑΕΝ Χανίων. Σίτιση παρέχει μόνο η ΑΕΝ Οινουσών και αυτό με χορηγία και συμβολική συμμετοχή των σπουδαστών 1 ευρώ. Αυτό συμβαίνει διότι οι διαγωνισμοί που έγιναν κηρύχθηκαν άγονοι.

Στις περισσότερες ΑΕΝ της χώρας δεν υπάρχει θέρμανση, ζεστό νερό και στις ΑΕΝ που καλύπτουν την στέγαση δεν καλύπτονται οι ανάγκες ιματισμού των σπουδαστών. Επίσης μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό παρατηρούνται σε αρκετές ΑΕΝ για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται πρόσληψη προσωπικού.

Επειδή η συνεχιζόμενη και ολοένα βαθύτερη οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε πλήρη αδυναμία τις οικογένειες των σπουδαστών να ανταποκριθούν στα έξοδα των παιδιών που σπουδάζουν.

Επειδή η απαξίωση των ΑΕΝ δεν μπορεί να συνεχιστεί και την ίδια στιγμή να προωθείται η ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση.

Επειδή η ναυτιλία πρέπει να αποτελεί ένα στρατηγικό τομέα ανάπτυξης της χώρας που θα μπορούσε να συμβάλει και στην μείωση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες ΑΕΝ παρέχονταν μέχρι το 2010 σίτιση και στέγαση στους σπουδαστές και σε ποιες από αυτές δεν παρέχονται σήμερα αυτές οι υπηρεσίες και γιατί;
Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός και ποιος για την άμεση κάλυψη των αναγκών αξιοπρεπούς στέγασης και σίτισης των σπουδαστών σε όλες τις ΑΕΝ;
Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει και πότε στην ουσιαστική αναβάθμιση των ΑΕΝ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Δρίτσας Θοδωρής

Καλογερή Αγνή

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Συρμαλένιος Νίκος

alfavita.gr

Διαβάστε ακόμα