Ίδρυση Εθνικού ταμείου Υδρογονανθράκων στην Κύπρο

Ενώ οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Β΄ γύρου των αδειοδοτήσεων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με αυτές που αφορούν την ΕΝΙ – KOGAS για τα οικόπεδα 2, 3 και 9 να βρίσκονται στη συζήτηση των επιμέρους ρητρών του συμβολαίου, η Κυβέρνηση διαβίβασε στην Τρόικα, προς ενημέρωση το νομοσχέδιο για την Ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων και ζήτησε από τη Βουλή όπως το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο στις 17 Ιανουαρίου καθώς αναμένονται τα πρώτα έσοδα ύψους 200 εκατομμυρίων από τις αδειοδοτήσεις.

Ο Υπουργός Εμπορίου ενημέρωσε την Επιτροπή ότι οι προτάσεις της Total και της ΕΝΙ – KOGAS είναι πιο «επιθετικές» από αυτήν της NOBLE και προβλέπεται ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα προχωρήσουν με πολύ ταχύτερους ρυθμούς.

Κατά την πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου την Τρίτη, ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης ξεκαθάρισε εκ νέου πως σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου η μόνη δέσμευση που ανέλαβε έναντι της Τρόικας ήταν η ενημέρωση και όχι η διαβούλευση και έγκριση από την Τρόικα, όπως αρχικά απαιτούσαν οι Τροϊκανοί.

Από την πλευρά τους οι Βουλευτές θα παραπέμψουν το θέμα στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, με κάποιους εξ αυτών να δηλώνουν ότι θα καταθέσουν τροποποιήσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι η διαχείριση του ταμείου θα ελέγχεται ικανοποιητικά από τη Βουλή.

Με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου τα έσοδα του Ταμείου θα διατίθενται για στήριξη της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων για τη δημιουργία των απαραίτητων ενεργειακών υποδομών, την ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού, επενδύσεις με μακροπρόθεσμες αποδόσεις προς όφελος των μελλοντικών γενεών υποδομών.

Με το νομοσχέδιο καθιδρύεται επενδυτική επιτροπή, η σύνθεση της οποίας θα καθορίζεται με κανονισμούς. Καθιδρύεται επίσης συμβουλευτική επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας, η σύνθεση της οποίας θα ρυθμιστεί με κανονισμούς και η οποία θα έχει αρμοδιότητα τον έλεγχο των επενδύσεων.

Όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρη Χριστοφόρου ο Υπουργός Εμπορίου με δική του πρωτοβουλία να ενημέρωσε σήμερα τη Βουλή σε πέμπτη συνεδρία αναφορικά με θέμα των υδρογονανθράκων.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του 2ου γύρου των αδειοδοτήσεων με την ΕΝΙ – KOGAS ΕΝΙ για τα τεμάχια 2, 3και 9 βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο σχεδόν έχει συμφωνηθεί ο αναλογικός καταμερισμός και ότι παραμένουν επιμέρους ρήτρες του συμβολαίου για να επέλθει συμφωνία αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα.

inbusinessnews.gr

Διαβάστε ακόμα