Ξεκινάει η επέκταση του Λιμένα Κρουαζιέρας

Την εκτέλεση κατασκευής του έργου «Επέκταση Επιβατικού Λιμένα Πειραιώς – Νότια Πλευρά Κρουαζιέρας και την προκήρυξη Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για το ίδιο έργο ενέκρινε το ΔΣ του ΟΛΠ.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ Α.Ε., μετά και την έκδοση από το ΥΠΕΚΑ των περιβαλλοντικών όρων, αποφάσισε:

α. Την έγκριση εκτέλεσης κατασκευής του έργου «Επέκταση Επιβατικού Λιμένα Πειραιώς – Νότια Πλευρά Κρουαζιέρας».

β. Την έγκριση προκήρυξης Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για το ίδιο έργο και

γ. Την έγκριση υποβολής αίτησης χρηματοδότησης και λοιπών συνοδευτικών εγγράφων του πιο πάνω έργου.

Η Δ/νση Τεχνικών Έργων του ΟΛΠ Α.Ε. κατέθεσε ήδη τα γενικά και ειδικά σχέδια (ηλεκτροδότησης, λυμάτων, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, οπτικών ινών κλπ.) του έργου, τα τεύχη τεχνικών δεδομένων, συγγραφής υποχρεώσεων, τιμολογίων και το τεύχος Προκήρυξης Ανοιχτής Διαδικασίας για την πρόσληψη του Συμβούλου.

Για το έργο αυτό έχουν ήδη εκδοθεί:

α. Μελέτη του Εργαστηρίου Λιμενικών του ΕΜΠ,

β. μελέτη cost-benefit του έργου από την Τράπεζα Πειραιώς,

γ. μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων,

δ. μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων,

ε. σύμφωνη γνώμη του ΓΕΝ,

στ. έγκριση της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του ΥNA (2011),

ζ. ΚΥA των συναρμόδιων Υπουργείων για ένταξη στο ΕΣΠΑ (2011),

η. Διακήρυξη του έργου από τη διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Αττικής (2012) και

θ. έγκριση της Χρηματοδότησης του έργου από την Ε.Ε με ποσοστό 95% επί της συνολικής του δαπάνης (2013).

Όπως είναι γνωστό, λόγω της αύξησης της κίνησης της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά (+151% την τελευταία δεκαετία 2002-2012), της ναυπήγησης νέας γενιάς κρουαζιερόπλοιων (άνω των 300 μ.) στα πλαίσια του Επενδυτικού Προγράμματος του ΟΛΠ Α.Ε. (2010 – 2015) αποφασίστηκε η επέκταση του νότιου μέρους του επιβατικού λιμένα, έργο το οποίο θα καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά, το σημαντικότερο κόμβο κρουαζιέρας της Μεσογείου.

Το έργο θα έχει εσωτερικούς κρηπιδότοιχους 1000 μ., ωφέλιμο βάθος 18 μ. εξωτερικά λιμενικά έργα (κυματοθραύστες) 1.100 μ. και χερσαίους χώρους 140.000 τ.μ.

Επί του χώρου αυτού προβλέπεται να κατασκευασθεί Διεθνής Σταθμός Επιβατών με Σύμβαση Παραχώρησης. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 120 εκ. Ευρώ χρηματοδοτείται κατά 95% από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία (113,9 εκ. Ευρώ).

Το έργο θα κατασκευασθεί σε 23 μήνες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού του Τεχνικού Συμβόλου, του οποίου η προεκτιμημένη αμοιβή βάση του Ν. 3316/2005 ανέρχεται στο ποσό 1.283.802 Ευρώ. Ο διαγωνισμός για την πρόσληψη του Συμβούλου είναι Ανοιχτός, οι δε δαπάνες του βαρύνουν τις πιστώσεις του έργου.

Το έργο αυτό είναι το μεγαλύτερο λιμενικό έργο που εκτελείται στη χώρα μας και μάλιστα με κοινοτική χρηματοδότηση 95%, θα καταστήσει δε τον Πειραιά Διεθνές Κέντρο Κρουαζιέρας της Μεσογείου.

dealnews.gr

Διαβάστε ακόμα

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΙΜΕ (Ένωση Λιμένων Ελλάδας), στη δύναμη της οποίας συμμετέχουν 17 μεγάλα λιμάνια της χώρας (ΟΛΠ Α.Ε., ΟΛΘ Α.Ε. και οι λιμένες Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόλου, Ραφήνας, Λαυρίου, Ελευσίνας, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Κατάκολου, Ηρακλείου, Σαντορίνης, Μυκόνου, Πάτμου, Μήλου και Χανίων).

Στη συνεδρίαση, στην οποία βασικός εισηγητής ήταν ο Πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ κ. Γιώργος Ανωμερίτης συζητήθηκαν τα θέματα των άρθρων του νέου σχεδίου νόμου του Υ.Ν.Α. τα οποία αφορούν την ανάπτυξη του Ελληνικού Λιμενικού Συστήματος.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής καθ. Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος επίσης ανέπτυξε και σχολίασε τα θέματα λιμενικής πολιτικής και του νέου σχεδίου νόμου. Ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκίνησε η σύνταξη και η επικαιροποίηση των masterplan των 57 μεγάλων λιμένων της χώρας.

Η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Λιμένων, η νέα δομή του λιμενικού δικτύου, η συγχώνευση η μετεξέλιξη του Ν.Π.Δ.Δ. σε εταιρίες, οι αδειοδοτήσεις έργων, η ανάπτυξη Περιφερειακού Λιμενικού Συστήματος, η πολιτική αξιοποίησης και ανάπτυξης και η προσέλκυση επενδύσεων, υποστηρίχτηκαν με θετικά σχόλια και ελάχιστες παρατηρήσεις, ενώ έντονος ήταν ο προβληματισμός για τη μετεξέλιξη σε ΔΕΚΟ της Πλοηγικής Υπηρεσίας του Υ.Ν.Α.

Η ΕΛΙΜΕ θεωρεί ότι η Πλοήγηση αποτελεί δημόσια υπηρεσία, πρέπει να παραμείνει υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου, ενώ η επιχειρησιακή της λειτουργία να περάσει στις Αρχές Λιμένων του Οργανισμού του Δικτύου, όπως συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Ούτε η πλήρης ιδιωτικοποίηση της, ούτε η πλήρης κρατικοποίηση της αποτελούν λύσεις. Η πλοήγηση έχει σχέση με τη διακίνηση πλοίων σε λιμάνια και πρέπει να βρίσκεται λειτουργικά υπό την ευθύνη των λιμενικών Οργανισμών, ως Αρχών Λειτουργίας Λιμένος.

Όπως είναι γνωστό η ΕΛΙΜΕ με παλαιότερες προτάσεις της, είχε εμμείνει στη θέση της για λιμένες υπό το μετοχικό έλεγχο του δημοσίου, της αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων ή φορέων της ναυτιλιακής και λιμενικής βιομηχανίας, χωρίς πώληση του συνόλου των μετόχων τους, θέση η οποία συμπεριελήφθη στην ουσία και στο Μνημόνιο ΙΙΙ, αφού ως η πλέον αποδεκτή μετεξέλιξη θεωρείται πλέον η παραχώρηση χερσαίων χώρων ή δραστηριοτήτων για νέες επενδύσεις.

Το μοντέλο αυτό ανάπτυξης της λιμενικής βιομηχανίας έχει αποδεχθεί στην πρόσφατη Γενική της Συνέλευση και η ESPO (Ευρωπαϊκή Ένωση Λιμένων), ισχύει δε στο 96% των ευρωπαϊκών λιμανιών.

H EΛΙΜΕ αποφάσισε να συμμετάσχει επίσης στην εταιρία Marketing Greece Α.Ε., την οποία ίδρυσε με πρωτοβουλία του ο ΣΕΤΕ, καθώς και να συμμετάσχει και φέτος ενεργά:

(α) στο MIAMI SEATRADE με ενιαίο Εθνικό Περίπτερο μαζί με τον ΕΟΤ και

(β) στο The Posidonia Sea Tourism Forum.

Τέλος, η ΕΛΙΜΕ αποδέχθηκε ως νέο μέλος της το Λ.Τ. Μυκόνου, ενώ παράλληλα αποφάσισε, λόγω θεσμικών εμπλοκών, τα μέλη της τα οποία έχουν τη μορφή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου να μην πληρώνουν ετήσιες συνδρομές.

Η Γ.Σ. της ΕΛΙΜΕ ενημερώθηκε επίσης για την ολοκλήρωση της μελέτης για τη χειμερινή κρουαζιέρα και ζήτησε από τη MedCruise να διερευνήσει τη δυνατότητα κοινής σύσκεψης με άλλα λιμάνια του ευρωπαϊκού νότου.

marinews.gr

Διαβάστε ακόμα