Βρέθηκε το βυθισμένο πλοίο του πειρατή Μαυρογένη [φωτο]

Ο διαβόητος πειρατής Μαυρογένης ήταν ο φόβος και ο τρόμος των θαλασσών τον 18ο αιώνα. Το πλοίο του Queen Anne’s Revenge βυθίστηκε 1718 μετά από μία αιματηρή μάχη στην οποία σκοτώθηκε και ο ίδιος ο Μαυρογένης. Τώρα, σχεδόν 300 χρόνια μετά, τα ερείπια του πλοίου εντοπίστηκαν στην Βόρεια Καρολίνα.

Οπως αναφέρει η Κίμπερλι Κένυον, συντηρητής στο Υπουργείο Πολιτιστικών Πόρων της Βόρειας Καρολίνα που συμμετέχει στην έρευνα: «Η τεράστια ποσότητα σιδήρου συγκεντρώνεται στο σημείο προσφέρει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά για τη θαλάσσια ζωή, η οποία έχει κυριολεκτικά καλύψει τα αντικείμενα του πλοίου.»

Η πρώτη ανακάλυψη του πλοίου έγινε το 1996 και οι πρόσφατες έρευνες έφεραν στην επιφάνεια περισσότερα από 280.000 αντικείμενα συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 15 κανονιών, κομμάτια του πλοίου, 2 άγκυρες, μαχαιροπήρουν από κασσίτερο, ιατρικά όργανα, μέρη όπλου, μπάλες κανονιού, κόκκους χρυσού, γυάλινα μπουκάλια κρασιού και κεραμικά κομμάτια, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα είδη.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές που έχουν αναλάβει να ανασύρουν τα συντρίμμια του πλοίου, πολλά από αυτά τα ευρήματα ανακτήθηκαν μαζί σε ομάδες, πετρωμένα και κολλημένα μεταξύ τους με σκληρή άμμο, κοχύλια και κοράλλια που άρχισαν να συσσωρεύονται γύρω από τα αντικείμενα από το 1718.

iefimerida.gr

Διαβάστε ακόμα