ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοίνωση για την επίλυση των προβλημάτων των ναυτικών

Ανακοίνωση του Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. για τις διεκδικήσεις του ναυτεργατικού κινήματος, με την ευκαιρία του 28ου συνέδριου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.)

O ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με την ευκαιρία του 28ου Συνεδρίου της Π.Ν.Ο. που πραγματοποιήθηκε στις 3 & 4 Δεκέμβρη 2012, το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ε.Κ.Μ. θεωρεί αναγκαίο να επισημάνει το γεγονός, ότι σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο, ο ναυτεργατικός κόσμος είναι αντιμέτωπος με πολλαπλές προκλήσεις, που είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής και της Τρόικα, που από κοινού σχεδιάζουν και μεθοδεύουν μια σειρά αλλαγών οι οποίες υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα του κλάδου.
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στις ΣΣΕ, στο θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας, στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα των ναυτεργατών, σηματοδοτούν την παραπέρα ένταση της επίθεσης, με νέα σκληρά βάρβαρα μέτρα. Οι ναυτεργάτες οδηγούνται σε απόγνωση και η ζωή τους γίνεται αβίωτη.
Ήδη, οι συντάξεις των ναυτικών έχουν μειωθεί έως και 55%, ο Οίκος Ναύτη μέσω του ΕΟΠΥΥ έχει υποβαθμίσει δραματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους, η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, η ναυτική νομοθεσία και οι ΣΣΕ παραβιάζονται ασύστολα (μη καταβολή δεδουλευμένων μισθών κ.λπ.), χωρίς οι αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου να προστατεύουν τα θεσμοθετημένα δικαιώματα των ναυτεργατών.
Στους δύσκολους και αναγκαίους αγώνες που καλείται να δώσει ο κλάδος, καθίσταται αναγκαίος ο ριζικός εκδημοκρατισμός του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που αποτελεί επί δεκαετίες βασικό αίτημα των αγώνων των ναυτεργατών και των Σωματείων τους, με την επέκταση στον κλάδο του νόμου 1264/82 και την ταυτόχρονη κατάργηση κάθε αντιδημοκρατικής και αντιδραστικής νομοθεσίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες τις οποίες έχει το ναυτικό επάγγελμα, όπως αυτές έχουν επισημανθεί από τα Ναυτεργατικά Σωματεία, θεωρούμε ότι είναι πια καιρός να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο στη δημοκρατική έκφραση του κλάδου. Επιπρόσθετα, τασσόμαστε υπέρ του εκδημοκρατισμού και του εκσυγχρονισμού της Ναυτικής νομοθεσίας και του Ναυτικού επαγγέλματος (ΚΔΝΔ, ΚΙΝΔ, Εσωτερικοί Κανονισμοί Εργασίας κ.λπ.).
Τέλος, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, δεσμεύεται να σταθεί κοντά και δίπλα στη μεγάλη ναυτεργατική οικογένεια και στους αγώνες της, συμβάλλοντας με την παρέμβασή του στην επίλυση των προβλημάτων των ναυτικών και προς την κατεύθυνση αυτή θα αναλάβει πρωτοβουλίες, το αμέσως επόμενο διάστημα».

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα