Μουσουρούλης: Νέο μήνυμα προς τους ναυτεργάτες

Νέο μήνυμα προς τους ναυτεργάτες να τερματίσουν την απεργία τους απέστειλε την Τρίτη ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης την επομένη της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία), και λίγο πριν τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας σήμερα στις 10 το πρωί.

Οι Έλληνες ναυτικοί οδηγούνται σε κατά μέτωπο σύγκρουση με την κυβέρνηση η οποία έχει έτοιμη την επίταξή τους αν δεν λήξουν την απεργία που συνεχίζεται για 6η ημέρα.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί η απεργία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσουρούλης στο Mega. “Το πακέτο που προσφέρουμε είναι συνεκτικό και αναμένουμε να λυθεί η απεργία” σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Μουσουλούρης διαβεβαίωσε τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων, ότι οι οφειλές των ακτοπλόων προς τους εργαζόμενους θα εξοφληθούν σε δύο δόσεις, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας θα παραμείνει αυτοτελές.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου έβαλε στο παιχνίδι και τις τράπεζες με τις οποίες ήρθε σε συνεννόηση για να καταβάλουν απευθείας και σε δύο δόσεις τα δεδουλευμένα των ναυτικών που ανέρχονται σχεδόν στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα θα καταβάλουν απευθείας οι πιστώτριες των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων τράπεζες. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από τις ίδιες της επιχειρήσεις. Οι συνδικαλιστές είναι επιφυλακτικοί αφού ο υπουργός δεν τους ξεκαθάρισε εάν θα πληρωθούν οι ναυτικοί που ταξιδεύουν ή και οι απολυμένοι.

Από εκεί και πέρα ο Σύνδεσμός Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας μέσω του προέδρου του Μιχάλη Σακέλλη δεσμεύθηκε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το θέμα βέβαια είναι ότι υπάρχει έλλειψη ρευστότητας οπότε κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή ροή της μισθοδοσίας.

Τρία είναι τα σημεία που αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» των ναυτεργατών και στα οποία ο υπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να δώσουν λύση αφού υπάρχει δέσμευση από την Τρόϊκα: :

1. Η ισχύς ατομικών συμβάσεων για τα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας.

2. Η μείωση των οργανικών συνθέσεων τους χειμερινούς μήνες στα πλοία της Αδριατικής και της ακτοπλοΐας.

3. Η κατάργηση της δεκάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης των πλοίων.

Σε αυτά τα σημεία δεν βρέθηκε σημείο επαφής, ενώ, αντίθετα, φως διαφάνηκε στο ζήτημα της εξόφλησης των δεδουλευμένων των ναυτεργατών.

Την ίδια ώρα υπάρχου έντονες αντιδράσεις από παραγωγούς και εμπόρους των τοπικών κοινωνιών στη νησιωτική χώρα που βλέπουν τα προϊόντα τους να κινδυνεύουν να καταστραφούν και πιέζουν να δοθεί λύση άμεσα αφού η ζημιά που θα υποστούν είναι μεγάλη ιδιαίτερα τις δύσκολες οικονομικά εποχές που ζούμε.

protothema.gr

Διαβάστε ακόμα