ΠΝΟ: Προτάσεις για την ακτοπλοΐα

Στη μελέτη των προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ακτοπλοΐα, που κατέθεσαν ακτοπλόοι και ναυτεργάτες, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, με τη σύνταξη και σχετικού νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης είχε δώσει προθεσμία έως σήμερα, 5 Δεκεμβρίου, στους ενδιαφερόμενους φορείς να αποστείλουν τις προτάσεις τους, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2013, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από το υπουργείο και η σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου.

Προτάσεις για τα θέματα του ακτοπλοϊκού κλάδου κατέθεσαν σύμφωνα με πληροφορίες, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και η ένωση ιδιοκτητών πορθμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΝΟ είναι αντίθετη σε οποιασδήποτε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ακτοπλοΐα και ειδικότερα τις οργανικές συνθέσεις, τη δεκάμηνη απασχόληση, όπως και την απαίτηση της ελληνομάθειας για τους ξένους ναυτικούς.

Πηγές αναφέρουν, ότι οι ακτοπλόοι από την πλευρά τους φέρεται να θέτουν θέμα αλλαγών όσον αφορά την επάνδρωση ενός πλοίου, κυρίως για το ξενοδοχειακό προσωπικό, της υποχρεωτικής 10μηνης δρομολόγησης πλοίου, ή 7,5 μηνών για τα ταχύπλοα, αλλά και να μπορούν να χρησιμοποιούν μικρότερα πλοία τη χειμερινή περίοδο και τη δυνατότητα δρομολόγησης επιπλέον πλοίου τη θερινή.

Επίσης θέτουν θέμα μείωσης του ΦΠΑ στα επίπεδα των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και κατάργησης των μη ανταποδοτικών κρατήσεων που επιβαρύνουν τα εισιτήρια.

Τα πορθμεία ως κύριο αίτημά τους θέτουν την κατάργηση του ορίου ηλικίας των πλοίων.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα