Σύγκρουση υποβρυχίου των ΗΠΑ με άλλο πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

Ο «τολμηρός» όπως είναι το παρατσούκλι του USS Jacksonville, αποδείχθηκε ελαφρά παράτολμος, αν και πέραν του περισκοπίου την γλίτωσε χωρίς πολλές ζημιές.

 Όπως γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο που είναι μέρος του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ και δραστηριοποιείται στα νερά του Περσικού Κόλπου, αποφάσισε να αναδυθεί σε βάθος περισκοπίου την ώρα που βρισκόταν πολύ κοντά σε άλλο σκάφος επιφανείας, το οποίο δεν ήταν πολεμικό των ΗΠΑ, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

«Το Jacksonville στη συνέχεια αναδύθηκε στην επιφάνεια για να γίνει επιθεώρηση των ζημιών στα δύο σκάφη». Το εμπορικό πλοίο μάλλον κατάλαβε τι συνέβη, καθώς «διατήρησε σταθερή πορεία και ταχύτητα χωρίς καμία ένδειξη αναστάτωσης ή αντίληψης της σύγκρουσης».

Στο υποβρύχιο καταστράφηκε το ένα από τα δύο περισκόπια, ενώ ο αντιδραστήρας «παραμένει σε ασφαλή κατάσταση» κατά την ίδια ανακοίνωση.

Ο «Τολμηρός» όπως είναι το παρατσούκλι του υποβρυχίου, χτίστηκε το 1972 και καθελκύστηκε το 1976 και έχει στο «παλμαρέ» του άλλη μία «στενή επαφή» με εμπορικό σκάφος. Το Μάιο 1996 συγκρούστηκε με δεξαμενόπλοιο σαουδαραβικών συμφερόντων, στην έξοδο του κόλπου του Τσίζαπικ.

ethnos.gr

Διαβάστε ακόμα