Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Cosco – Πωλείται το 74% του ΟΛΠ

Στην Αθήνα φθάνει ο πρόεδρος της Cosco Γουέι Τζιαφού. Επισήμως για τα εγκαίνια του προβλήτα 3 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, ανεπισήμως για μια συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά και μια συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας σημείωναν πως στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων προκρίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ η πώληση μετοχών του ΟΛΠ, ενώ παράλληλα επισήμαιναν πως θα τεθεί βέτο για την πώληση ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα για την ακτοπλοΐα στο λιμάνι του Πειραιά.

Χαρακτηριστικά έλεγαν ότι εάν, για παράδειγμα, μετά την ιδιωτικοποίηση τεθεί θέμα μετακίνησης των πλοίων της ακτοπλοΐας σε άλλο σημείο του λιμανιού θα υπάρξει άρνηση ως προς αυτό το αίτημα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ότι πρέπει να πωληθεί το 51% των μετοχών του ΟΛΠ προκειμένου να κερδηθεί το χαμένο έδαφος σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου της είσπραξης εντός του 2013 των 2,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Την τελική εισήγηση για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ θα κάνει στα τέλη Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ, ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει το μοντέλο της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου.

Ενδεικτική του μοντέλου ιδιωτικοποίησης που φαίνεται να προκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της επίσπευσης του διαγωνισμού είναι η δήλωση του προέδρου του Ταμείου Στέλιου Σταυρίδη στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», στην οποία δήλωσε ότι η πώληση του 74% των μετοχών του ΟΛΠ που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, η οποία είχε σχεδιαστεί να γίνει το 2014, μπορεί να επισπευσθεί και να πραγματοποιηθεί εντός του έτους.

Ο ίδιος πρόσθεσε, δε, ότι μπορεί να περιλαμβάνει την παραχώρηση του μάνατζμεντ για περίοδο 30 ως 40 ετών. Ο κ. Σταυρίδης επισήμανε ότι το λιμάνι είναι μια ώριμη εναλλακτική, οι Κινέζοι επενδυτές έχουν ήδη παρουσία εκεί και πρόσφατα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση της ο Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Coscο θέτουν ορισμένα ερωτήματα ανάμεσα στα οποία είναι εάν είναι γεγονός πως η μητρική εταιρεία ανακοίνωσε το 2012 ζημιές 2 δισ. δολαρίων και για το 2011 ζημιές ύψους 1,7 δισ. δολαρίων.

iefimerida.gr

Διαβάστε ακόμα