Ένας «γίγαντας» για το Costa Concordia

Πάνω σε ένα άλλο γιγάντιο πλοίο ενδέχεται να τοποθετηθεί το κουφάρι του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, μετά τη συμφωνία της πλοιοκτήτριας εταιρείας με ολλανδική εταιρεία.

Το Dockwise Vanguard, που έχει τη δυνατότητα να σηκώνει πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση ανέλκυσης του πλοίου.

Όπως περιγράφει το BBC, το σκάφος μπορεί να βυθιστεί κάτω από το Concordia και στη συνέχεια να αναδυθεί και να το σηκώσει πάνω από το νερό πριν το μεταφέρει στον προορισμό του.

Τριάντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου τον Ιανουάριο του 2012.

Η ανόρθωση του πλοίου τον περασμένο μήνα επέτρεψε στους δύτες να ανασύρουν τα λείψανα ενός από τους δύο νεκρούς που δεν είχαν εντοπιστεί.

Η εταιρεία Costa Crociere, ιδιοκτήτρια του Concordia, ανακοίνωσε πως το Vanguard είναι μια πιθανή επιλογή για τη μεταφορά του κρουαζιερόπλοιου από τα ανοιχτά του νησιούΤζίλιο, ενώ το συμβόλαιο με την ολλανδική εταιρεία φτάνει τα 30 εκατομμύρια δολάρια.

defencenet.gr

Διαβάστε ακόμα

Κάθε αεροπορικό ατύχημα τα αίτια του οποίου διαλευκαίνονται, οδηγεί το στόλο των αεροσκαφών σε τεχνικές και άλλες διορθώσεις αλλά και εφοδιάζει με νέες εντολές του πιλότους για τυχόν αντιμετώπιση ιδίων κινδύνων.

Υπέρ αυτής λοιπόν της «φιλοσοφίας» που από δεκαετιών ακολουθούν πιστά οι ανά τον κόσμο αεροπορικές εταιρίες τείνει τώρα να γίνει τάση με στόχο την εφαρμογή, μετά και το τελευταίο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου στις ακτές νησιού της Ιταλίας.

Το όλο ζήτημα κάθε άλλο παρά απλό είναι καθώς στην επί πλοίων προκείμενη περίπτωση και δη του συγκεκριμένου τομέα δεν υπάρχουν τεχνολογικές ομοιότητες στον υφιστάμενο στόλο καθώς οι παραγγελίες δεν αφορούν ένα συγκεκριμένο μοντέλο όπως γίνει στον τομέα των αερομεταφορών.

Όπου ανά περίπτωση «καθηλώνεται» και ο ανάλογος στόλος αεροσκαφών ανά τον κόσμο μέχρι της επιδιορθώσεως των τεχνικών ή άλλων σφαλμάτων.

Κατά πάσα πιθανότητα, σημείωναν εμπειρογνώμονες του τομέα το όλο ζήτημα θα διευθετηθεί μέσω του ΙΜΟ και αφού οι αρμόδιες επιτροπές του αποφανθούν επί των όποιων ζητημάτων εγερθούν.

Από την άλλη πλευρά πάντως εκ νέου έχουν εκκινήσει συζητήσεις για την ανθρώπινη κόπωση σε συνδυασμό με την ενίοτε τεχνολογική αστοχία των συσκευών ελέγχου πλεύσης αλλά και ελέγχου πλεύσης από επίγειους σταθμούς.

Όπως και να έχει πάντως το τελευταίο ατύχημα του κρουαζιερόπλοιου στις ακτές της Ιταλίας έχει δρομολογήσει ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων περί ασφάλειας των επιβατηγών πλοίων.

theseanation.gr

Διαβάστε ακόμα