Δεξαμενόπλοιο καταλήφθηκε από πειρατές στον Κόλπο της Γουινέας για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο! – Κλάπηκε μεγάλη ποσότητα πετρελαίου

Αξιωματούχοι και ομάδες ασφαλείας που παρακολουθούν τον Κόλπο της Γουινέας επιβεβαιώνουν ότι ένα νοτιοκορεάτικο δεξαμενόπλοιο καταλήφθηκε από πειρατές κοντά στην Ακτή Ελεφαντοστού και αργότερα αφέθηκε ελεύθερο.

Το περιστατικό υπενθύμισε σε όλους ότι η πειρατεία συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για την περιοχή. Ήταν η δεύτερη φορά που πειρατές επιβιβάστηκαν στο ίδιο δεξαμενόπλοιο το 2022.

Η επιχείρηση παρακολούθησης MDAT GOG (Maritime Domain Awareness for Trade Gulf of Guinea) σήμανε τον αρχικό συναγερμό για ένα πιθανό περιστατικό. Ανέφεραν ότι είχε χαθεί η επικοινωνία με το δεξαμενόπλοιο των 5.700 dwt B. Ocean την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου. Η τελευταία γνωστή θέση του πλοίου αναφέρθηκε στα 247 ναυτικά μίλια νότια-νοτιοδυτικά του Αμπιτζάν. Η MDAT GoG ζήτησε από τους πλοιάρχους που επιχειρούν στην περιοχή να αναφέρουν οποιαδήποτε παρατήρηση του σκάφους ή ύποπτη δραστηριότητα.

Το πλοίο, το οποίο είναι νηολογημένο στα Νησιά Μάρσαλ, ανήκει στην SK Shipping της Νότιας Κορέας. Τα στοιχεία έδειξαν ότι είχε αναχωρήσει από το Αμπιτζάν την 1η Οκτωβρίου και βρισκόταν στην ανοικτή θάλασσα περιμένοντας πιθανώς τον επόμενο ναύλο του. Οι αναφορές ανέφεραν ότι βρισκόταν στο αγκυροβόλιο στο Freetown της Σιέρα Λεόνε και αναχωρησε στις 17 Νοεμβρίου. Η ομάδα ασφαλείας EOS Risk Group αναφέρει ότι μια ανάλυση των δεδομένων από το AIS δείχνει ότι το πλοίο πραγματοποίησε μια σειρά από περίεργες αλλαγές πορείας πριν επιβραδύνει την ταχύτητα στον ένα κόμβο στις 23 Νοεμβρίου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ανέφερε αργά σήμερα ότι ενημερώθηκε από το πλήρωμα του B. Ocean μετά από 24 ώρες. Επιβεβαίωσαν ότι στο τάνκερ είχαν επιβιβαστεί οκτώ ένοπλοι πειρατές. Ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι το πλήρωμα κατάφερε να φτάσει στο citadel, ενώ το MDAT GOG και οι Κορεάτες αξιωματούχοι αναφέρουν ότι όλο το πλήρωμα, το οποίο αποτελούνταν από τον Νοτιοκορεάτη καπετάνιο και Α’ μηχανικό και 17 Ινδονήσιους, είναι ασφαλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πειρατές έκλεψαν πετρέλαιο από το δεξαμενόπλοιο και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό του πλοίου. Το υπουργείο ανέφερε ότι ο καπετάνιος επικοινώνησε με τη ναυτιλιακή εταιρεία μετά την αποχώρηση των πειρατών από το δεξαμενόπλοιο. Τους ενημέρωσε ότι το πλοίο εξακολουθούσε να μπορεί να κινηθεί με ιδία μέσα και θα κατευθυνόταν πίσω στο Αμπιτζάν. Η Νότια Κορέα ζήτησε επίσης από τους συμμάχους της να συνοδέψουν το πλοίο πίσω στο Αμπιτζάν.

Τον Ιανουάριο, το ίδιο πλοίο καταλήφθηκε περίπου 50 ναυτικά μίλι νότια του Abidjan. Σε εκείνο το περιστατικό, οι ένοπλοι φέρεται να έκλεψαν 977 τόνους ντίζελ πριν απελευθερώσουν το B. Ocean.

Αυτό το νέο περιστατικό εμφανίζεται ως το πέμπτο τις τελευταίες 30 ημέρες σύμφωνα με τον χάρτη του MDAT GOG για την περιοχή. Το πρόγραμμα παρακολούθησης, το οποίο διαχειρίζεται από κοινού το βρετανικό και το γαλλικό ναυτικό, δείχνει ότι αυτή ήταν η τέταρτη επιβίβαση. Δύο από τα περιστατικά σημειώθηκαν κοντά στη Νιγηρία, ενώ σημειώθηκε επίσης επιβίβαση στο αγκυροβόλιο Takoradi στα ανοιχτά της Γκάνας και ένα άλλο στα δυτικά κοντά στη Σιέρα Λεόνε.

Συνολικά, ωστόσο, το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB) ανέφερε στην τελευταία του ενημέρωση που εκδόθηκε τον Οκτώβριο ότι η πειρατεία στην περιοχή βρισκόταν σε χαμηλό 30 ετών.

Διαβάστε ακόμα