Δεμένα τα πλοία και αύριο!

demena_ta_ploia_

Με πρωτοβουλία της ΠΝΟ και των Ναυτεργατικών Σωματείων πραγματοποιήθηκε στις 31/3/2014 συνάντηση μεταξύ της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Ναυτιλίας οι οποίοι αιφνιδιαστικά και πίσω από τις πλάτες των Ναυτεργατών προώθησε και ψήφισε στην Βουλή το Πολυνομοσχέδιο – έκτρωμα με το οποίο επιχειρείται η κατάργηση της κλαδικής ΣΣΕ των Ναυτεργατών η οποία θεσμοθετήθηκε το 1944 μετά από πολύχρονους αγώνες του Ναυτεργατικού μας κόσμου.
Παράλληλα καταργούνται οι κοινωνικοί πόροι και μειώνεται δραστικά η επιδότηση προς το ΝΑΤ.

Ταυτόχρονα απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου του ΥΝΑ για τα τουριστικά σκάφη με το οποίο ξεκληρίζονται χιλιάδες Ναυτεργάτες, καταργείται το καμποτάζ, διαμορφώνονται σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια αυτών των σκαφών, παρέχονται νέα προνόμια στους εφοπλιστές και φοροαπαλλαγές.
Στο ίδιο νομοσχέδιο που ψηφίζεται στις 3/4/2014 κατακρεουργείται το δικαίωμα της απεργίας στο όνομα των έκτακτων αναγκών και δίνεται το δικαίωμα στον εκάστοτε Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου να δρομολογεί πλοίο ασφαλείας για να καλύπτει τις συγκοινωνιακές ανάγκες.

Την σατανική, άθλια και αντεργατική αυτή διάταξη δεν την υλοποίησε ούτε ο αλήστου μνήμης Λάσκαρης με το πλέον αντεργατικό νομοθέτημα της μεταπολιτευτικής περιόδου τον 330/76.

Επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει τεράστια ευθύνη του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου και των υπηρεσιών του για το απαράδεκτο φαινόμενο της απλήρωτης Ναυτικής εργασίας και αξίωσε την παρέμβαση όλων των αρμόδιων αρχών για την άμεση επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Παρ’ ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία προς την Τράπεζα Πειραιώς για την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών των Ναυτεργατών της ΝΕΛ, αργά το βράδυ σε επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου με τον Γ.Γ της ΠΝΟ του ανακοίνωσε ότι όσο αφορά τα δεδουλευμένα των ναυτικών της ΝΕΛ η τράπεζα Πειραιώς αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην εξόφληση των δεδουλευμένων των Ναυτεργατών της ΝΕΛ.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου στην απάντησή του ανέφερε ότι η διάταξη στο Πολυνομοσχέδιο για τις ΣΣΕ αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης ενώ για το νομοσχέδιο για τα τουριστικά σκάφη επεσήμανε ότι για λόγους ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να προωθηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στην αύξηση των πλοίων στην ελληνική σημαία.

Αναφορικά με το απεργοκτόνο και απεργοσπαστικό άρθρο 25 του νομοσχεδίου επέμεινε στην ψήφισή του διότι από τους απεργιακούς αγώνες θίγεται η κοινωνική συνοχή της χώρας ….

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η επανειλημμένη αναφορά του στους συμμετέχοντες στην σύσκεψη ότι όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ συμφωνούν στον περιορισμό της χρονικής διάρκειας των απεργιών των Ναυτεργατών!!!

Δεν γνωρίζουμε την βασιμότητα και την αξιοπιστία των όσων ισχυρίστηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου. Η ΠΕΝΕΝ θέλει να καταστήσει σαφές ότι εάν υπάρχουν Βουλευτές – ιδιαίτερα στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ – που συνομιλούν, συνδιαλέγονται ή και διαπραγματεύονται με το κατάπτυστο και άθλιο πολιτικό, κυβερνητικό προσωπικό για το πώς θα περιορισθεί το κεκτημένο με αίμα και αγώνες δικαίωμα της απεργίας, εάν διαπραγματεύονται το ύψιστο δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα, έχουν τεράστιες πολιτικές και ιστορικές ευθύνες απέναντι στους αγωνιστές και στους ψηφοφόρους της Αριστεράς και απέναντι στους εργαζόμενους.

Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να υποταχθούμε ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε ποτέ σε όποια αντεργατική και απεργοσπαστική νομοθετική κυβερνητική ρύθμιση που υπονομεύει με οποιοδήποτε τρόπο το δικαίωμα της απεργίας.

Σημειώνουμε ότι στην σημερινή συνάντηση για την ανανέωση της ΣΣΕ στην κατηγορία των Ακτοπλοϊκών πλοίων και Ε/Γ διεθνών πλόων δεν επιτεύχθηκε συμφωνία αφού για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών επέμεναν σε περικοπές μισθών, επιδομάτων και αμοιβών. Για αύριο ορίστηκε νέα συνάντηση μεταξύ ΠΝΟ – ΣΕΕΝ στις 15.00.

Επίσης αύριο στις 8.30 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση των Ναυτεργατών στο πλοίο EUROPEAN EXPRESS και θα ακολουθήσει πορεία και συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Οι αγώνες και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των Ναυτεργατών θα συνεχισθούν και θα κλιμακωθούν μέχρι την ανατροπή της βάρβαρης κυβερνητικής και τροϊκανής πολιτικής και της κυβέρνησης που την υπηρετεί.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Η ΝΕΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ 06.00 ΤΗΣ 2/3/2014 ΜΕΧΡΙ 06.00 ΤΗΣ 3/3/2014

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                                                               Ο Γεν. Γραμματέας
Νταλακογεώργος Αντώνης                                                    Κροκίδης Νικόλαος

Διαβάστε ακόμα