Δέσμευση 35 κρατών για μείωση ναυτιλιακών εκπομπών CO2

35 χώρες υπέγραψαν δήλωση για τις εκπομπές διοξείδιου του άνθρακα κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής “Οne Planet” που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Σύμφωνα με τη δήλωση, ο διεθνής κλάδος των θαλάσσιων μεταφορών πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για την μείωση των εκπομπών CO2 που τον αφορούν.

Στις 35 χώρες που υπέγραψαν την δήλωση συμπεριλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Δανία, η Γερμανία, η Χιλή, η Νέα Ζηλανδία και τα Νησιά Μάρσαλ. Οι ΗΠΑ δεν υπέγραψαν, αφού ήδη από τον Ιούνιο ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump απέσυρε τη συμφωνία.

Στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, δύο χρόνια μετά την ιστορική συμφωνία του Παρισιού σε σχέση με το κλίμα, καλωσορίστηκαν οι προσπάθειες του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για έγκριση δύο στρατηγικών για την μείωση των εν λόγω ρύπων από πλοία. Η πρώτη σχετική με την περίοδο εώς το 2018 και η δεύτερη -αναθεωρημένη- με την περίοδο ως το 2023.

Οι υπογράφοντες της συμφωνίας που ονομάστηκε “Tony de Brum” προέτρεψαν στην υιοθέτηση ενός στόχου αρκετά φιλόδοξου, συμβατού με τις αποφάσεις της Συμφωνίας των Παρισίων. Μέσα στις φιλοδοξίες για την συμφωνία είναι και το να είναι μηδενικές οι εκπομπές CO2 στο δεύτερο μισό του αιώνα.

Επιβεβαιώνοντας την υπόσχεση για την αλλαγή του κλίματος ο ΙΜΟ ανέφερε πως “θα αναπτύξει τις κατάλληλες λύσεις για να μειώσει τη συμβολή της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις της στο κλίμα”.

Ακολούθησε τελετή υπογραφής που διεξήχθη στις 12 Δεκεμβρίου υπό την αιγίδα του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και του Προέδρου του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim. Οι τρεις ηγέτες εξέτασαν την οικολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον πλανήτη μας καλώντας τους διεθνείς ηγέτες να αναλάβουν συγκεκριμένες ενέργειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως “στόχος είναι να εξευρεθούν νέα μέσα χρηματοδότησης της προσαρμογής των τρόπων ζωής μας σε αναπόφευκτες μεταμορφώσεις, να επιταχυνθεί περαιτέρω η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να διασφαλιστεί ότι τα ζητήματα του κλίματος είναι κεντρικά για τον χρηματοπιστωτικό τομέα”.

Ο δε όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοίνωσε ότι δεν θα χρηματοδοτήσει την κόντρα σε αυτό το ρεύμα άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά το 2019.

Διαβάστε ακόμα