Διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που καταφτάνουν στη Φλόριντα

Το πρώτο μεγάλο κρουαζιερόπλοιο βρήκε μπροστά του διαδηλωτές όταν ελλιμενίστηκε στο Key West της Φλόριντα στις 9 Δεκεμβρίου. Ενώ αρκετά μικρότερα κρουαζιερόπλοια είχαν επισκεφθεί προηγουμένως το δημοφιλές λιμάνι, η άφιξη του Norwegian Dawn των 92.250 τόνων χρησίμεψε ως σημείο συγκέντρωσης για τους διαδηλωτές που υποστηρίζουν ότι τα πλοία είναι πολύ μεγάλα και προκαλούν ζημιά στο οικοσύστημα.

Η επιτροπή του Key West για ασφαλέστερα και καθαρότερα πλοία οργάνωσε τη διαμαρτυρία αναφέροντας ότι 300 άτομα βγήκαν στην προβλήτα στο κέντρο της πόλης κρατώντας πανό και σημαίες με συνθήματα που περιελάμβαναν «Όχι μεγάλα πλοία» και «Σεβαστείτε την ψήφο μας». Επιπλέον, η ομάδα ανέφερε ότι περίπου 45 εμπορικά και ναυλωμένα αλιευτικά σκάφη μαζί με ιδιωτικά σκάφη αναψυχής που μετέφεραν περίπου 100 άτομα κατέπλευσαν στο λιμάνι και έφεραν τα πανό.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι διαμαρτύρονταν για το κρουαζιερόπλοιο και όχι για τους επιβάτες του. Ωστόσο, συνέχισαν το επιχείρημά τους ότι τα πλοία έχουν γίνει πολύ μεγάλα για τη μικρή κοινότητα και ανακατεύουν τα κανάλια και τον βυθό τους προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στα νερά, τα ψάρια και τα κοράλλια.

«Δεν σταματάμε να το παλεύουμε. Είμαστε πολύ μακριά από το να τελειώσουμε!» είπε ο Arlo Haskell, ένας από τους διοργανωτές της ομάδας, απευθυνόμενος στο πλήθος. Ο Haskell και οι διαδηλωτές με τα σημάδια «Σεβαστείτε την ψήφο μας», εφιστούσαν την προσοχή στο γεγονός ότι πριν από ένα χρόνο οι κάτοικοι του Key West ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία τον περιορισμό του μεγέθους των κρουαζιερόπλοιων και του αριθμού των ανθρώπων (πλήρωμα και επιβάτες) που θα μπορούσαν να βγουν στην ξηρά ανά ημέρα καθώς και έκκληση να προτιμηθούν πλοία με τα καλύτερα περιβαλλοντικά αρχεία.

Ο Κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis, ωστόσο, υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που σταματά τις τοπικές διατάξεις που επηρεάζουν τα λιμάνια και εξοργίζει περισσότερο τις ομάδες του Key West, και περιλάμβανε μια αναδρομική διάταξη, κοινή στη Φλόριντα, η οποία υπερέβαινε την προηγούμενη ψήφο τους.

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ συμφώνησε με τους διοργανωτές να συγκεντρωθούν τα μικρά σκάφη, αλλά είχε σκάφη σε ετοιμότητα για να τους αποτρέψει από το να παρεμβαίνουν στο κρουαζιερόπλοιο μήκους 291 μέτρων. Οι διοργανωτές, ωστόσο, σημείωσαν ότι το κρουαζιερόπλοιο φαινόταν να φτάνει με πιο αργή από την κανονική ταχύτητα, πιθανώς σύμφωνα με τις οδηγίες των πλοηγών του Florida Harbor, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ποσότητα λάσπης που ανακατεύεται.

Το κρουαζιερόπλοιο έδεσε σε μια ιδιωτική προβλήτα, όπου μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας, του εμπορικού επιμελητηρίου και της τουριστικής βιομηχανίας, έφεραν πινακίδες που υποδέχονταν το κρουαζιερόπλοιο πίσω στο Key West. Υπήρχαν αναφορές ότι επιχειρηματίες τις περιοχής ήθελαν ακόμη και να μοιράσουν κομμάτια πίτας Key Lime για να κάνουν τους επιβάτες και το πλήρωμα να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι. Τόνισαν τη σημασία των τουριστών και των επιβατών κρουαζιερόπλοιων για την τοπική οικονομία.

Η Επιτροπή της πόλης Key West προγραμμάτισε μια ειδική συνεδρίαση για την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το θέμα των κρουαζιερόπλοιων και ποιες προσπάθειες θα μπορούσαν να γίνουν για τη διαχείριση της επιστροφής των μεγάλων πλοίων υπό το φως των ενεργειών του Κυβερνήτη DeSantis. Εν τω μεταξύ, διαδηλωτές και υποστηρικτές προετοιμάζονται για νέους γύρους συζητήσεων καθώς η βιομηχανία κρουαζιέρας εντείνει τις δραστηριότητες από τη Φλόριντα και την Καραϊβική κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο.

Διαβάστε ακόμα