Διαρροή χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου στη θάλασσα από ένα από τα μεγαλύτερα FPSO στον κόσμο

Περισσότερα από 3,000 βαρέλια διέρρευσαν στη θάλασσα από το FPSO Egina που το διαχειρίζεται η TotalEnergies στα ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας, σύμφωνα με Νιγηριανούς αξιωματούχους, με την επιχείρηση καθαρισμού να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το πρωί της 15ης Νοεμβρίου, υπήρξε διαρροή 3,000 βαρελιών πετρελαίου από το Egina FPSO από αστοχία σε σωλήνα εξαγωγής φορτίου, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ανίχνευσης και Αντιμετώπισης Πετρελαιοκηλίδων της Νιγηρίας (NOSDRA).

«Δεν πρόκειται για τεράστια διαρροή και η γυαλάδα αντιμετωπίστηκε με την κατάλληλη απόκριση που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του μεγαλύτερου μέρους της. Καμία ακτογραμμή ή κοινότητες δεν έχουν επηρεαστεί. Η παραγωγή δεν έχει επηρεαστεί», δήλωσε ο Διευθυντής Επικοινωνιών της TotalEnergies Country Charles Ebereonwu σε μια σύντομη δήλωση.

Η ομάδα της TotalEnergies χρησιμοποιεί διαλυτικά υγρά για να διαλύσει την κηλίδα, σύμφωνα με το νιγηριανό ναυτιλιακό πρακτορείο NIMASA. Η NOSDRA, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πετρελαίου της Νιγηρίας (NUPRC) και το Κέντρο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης του NUPRC έχουν επίσης εμπλακεί.

Το Egina FPSO βρίσκεται πολύ μακριά από την ακτή σε απόσταση περίπου 90 ναυτικά μίλια δυτικά του νησιού Bioko, στην Ισημερινή Γουινέα. Η πετρελαιοκηλίδα δεν αναμένεται να φτάσει στην ακτή.

Το Egina είναι ένα από τα μεγαλύτερα FPSO που κατασκευάστηκαν ποτέ, με 220.000 τόνους deadweight και 335 μέτρα σε μήκος. Το συγκεκριμένο FPSO είναι το μεγαλύτερο της Total μέχρι σήμερα και επίσης το μεγαλύτερο που έχει εγκατασταθεί ποτέ στη Νιγηρία. Το έργο συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των πιο εξελιγμένων έργων εξόρυξης βαθέων υδάτων υδάτων της Νιγηρίας.

Στο αποκορύφωμά του, το κοίτασμα της Egina έβγαζε περίπου 200.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, που αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 10 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής της Νιγηρίας.

Διαβάστε ακόμα