Διασώθηκε το ακυβέρνητο και γεμάτο πετρέλαιο φορτηγό πλοίο[pics+vid]

mv_simushir_

Ένα εκτός λειτουργίας ρωσικό φορτηγό πλοίο ρυμουλκείται πλέον με ασφάλεια από έναν Αμερικανό ρυμουλκό, μετά από τις μανιώδεις προσπάθειες της καναδικής κυβέρνησης αυτό το Σαββατοκύριακο για να εμποδίσει την αναμενόμενη προσάραξη του πλοίου σ’ ένα απομακρυσμένο τμήμα της ακτής της British Columbia.

Από την Κυριακή, το υπό ρωσική σημαία MV Simushir βρίσκεται υπό ρυμούλκηση από το 4.300 BHP ρυμουλκό της Foss Maritime, το Barbara Foss, και πλέει με κατεύθυνση το Πρινς Ρούπερτ του Καναδάς για να επισκευαστεί.

Το MV Simushir τέθηκε εκτός λειτουργίας το βράδυ της Πέμπτης ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι στο ταξίδι του προς τη δυτική Haida Gwaii (αρχιπέλαγος πιο γνωστό ως νησιά του Queen Charlotte), πυροδοτώντας φόβους ότι το πλοίο μπορεί να ναυαγήσει ενώ μεταφέρει 500 μετρικούς τόνους καυσίμων και 60 μετρικούς τόνους ντίζελ.

Το ρωσικό πλοίο περιφερόταν ακυβέρνητο για περισσότερες από 18 ώρες, μέχρι που το περιπολικό σκάφος της καναδικής ακτοφυλακής Gordon Reid κατάφερε να προσδέσει ένα σχοινί ρυμούλκησης στο πλοίο την Παρασκευή το βράδυ και να ρυμουλκήσει αργά το πλοίο μακριά από τη στεριά. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το Simushir είχε φτάσει σχεδόν 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Haida Gwaii πριν επιτευχθεί η ρυμούλκηση.

Κάποια στιγμή, το Σάββατο το σχοινί ρυμούλκησης δεν άντεξε, αφήνοντας το Simushir να παραπαίει και πάλι, μέχρι να φθάσει στο σημείο το Barbara Foss που ήταν σε θέση να συνδεθεί με το Simushir. Τα λιμενικά πλοία Sir Wilfrid Laurier (Καναδάς) και Spar (ΗΠΑ) βρίσκονταν επίσης στο σημείο το Σάββατο προσφέροντας βοήθεια.

Από το απόγευμα της Κυριακής, το Barbara Foss ρυμουλκούσε του πλοίο προς το Πρινς Ρούπερτ (με τους ανέμους να πνέουν στα 5-7 knots) συνοδευόμενο από το λιμενικό πλοίο του Καναδά Sir Wilfrid Laurier, με την άφιξη του αργά το βράδυ της Κυριακής να αναμένεται για τη Δευτέρα το πρωί.

Δέκα μέλη του πληρώματος παραμένουν επί του Simushir. Ο καπετάνιος που είχε τραυματιστεί νωρίτερα, μεταφέρθηκε αεροπορικώς από ένα ελικόπτερο της καναδικής ακτοφυλακής, την Παρασκευή το απόγευμα.

Το MV Simushir ήταν καθ ‘οδόν από την πολιτεία της Ουάσιγκτον προς τη Ρωσία όταν συνέβη η βλάβη που το έθεσε εκτός λειτουργίας.

Την Κυριακή, ο υπουργός Αλιείας και Ωκεανών Gail Shea ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις προσπάθειές τους στην εξελισσόμενη προσπάθεια εντοπισμού και διάσωσης. “Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, το πλοίο ρυμουλκήθηκε μερικά μίλια από την ακτή, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο περιβαλλοντικής ρύπανσης.

“Επιπλέον, η παρεχόμενη από την Αμερικανική Ακτοφυλακή βοήθεια, μέσω του πλοίου Spar και ενός ελικοπτέρου που βρίσκεται σε επιφυλακή στο Sandspit της British Columbia υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που οι ΗΠΑ και ο Καναδάς παρέχουν ο ένας στον άλλον όταν απαιτείται – και γι ‘αυτό θα ήθελα επίσης να εκφράσω την εκτίμησή μου”, δήλωσε.

“Συνεργαστήκαμε πολύ στενά με την καναδική ακτοφυλακή και το Κοινό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για να ανταπεξέλθουμε επιτυχώς σ’ αυτή την κατάσταση”, δήλωσε ο Gary Faber, αντιπρόεδρος της Foss Maritime. “Σε αυτό το σημείο, το πλοίο οδηγείται καλά από το ρυμουλκό, και οι καιρικές συνθήκες και η θαλάσσια κατάσταση δεν εγείρουν ανησυχίες. Περιμένουμε ένα σταθερό και χωρίς προβλήματα ταξίδι προς το Πρινς Ρούπερτ”, κατέληξε.

akuvernito_ploio_

Διαβάστε ακόμα