Διερχόμενο τάνκερ δέχθηκε πυρά στην εμπόλεμη Υεμένη

Ένα τάνκερ μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου δέχτηκε πυρά κατά τη διάρκεια της πλεύσης του περίπου 33 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Mukalla στην Υεμένη στις 21 Νοεμβρίου.

Το πλοίο κυνηγήθηκε από ένα ταχύπλοο επανδρωμένο από μια ομάδα ένοπλων, που άνοιξαν πυρ εναντίον του δεξαμενόπλοιου μόλις το προσέγγισαν.

Το πλήρωμα του τάνκερ ενεργοποίησε το συναγερμό, αύξησε την ταχύτητα του και ξεκίνησε ελιγμούς για να αποτρέψει την επιβίβαση, ενημέρωσε το Κέντρο Καταγραφής Περιστατικών Πειρατείας του IMB.

Όλοι οι ναυτικοί που δεν ήταν απαραίτητοι για την αποτροπή της επίθεση συγκεντρώθηκαν στο μηχανοστάσιο.

“Λόγω των αυστηρών μέτρων και της παρουσίας μιας ένοπλης ομάδας ασφαλείας στο πλοίο αποφευχθεί η επιβίβαση του”, ανέφερε το IMB.

Όλα τα μέλη του πληρώματος αναφέρονται ως ασφαλή.

Η επίθεση έγινε στο φόντο των απειλών του σιιτικού πολιτικού κινήματος των Houthis να επιτεθούν σε εμπορικά πλοία στην περιοχή ως ένδειξη αντίδρασης στο κλείσιμο των λιμανιών της Υεμένης από την πολεμική Συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Το κλείσιμο ισχύει για τα λιμάνια υπό τον έλεγχο των ανταρτών Houthi, δηλαδή των λιμένων της Hudaydah και της Saleef στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Υεμένη αντιμετωπίζει μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, ιδίως μετά το κλείσιμο των λιμανιών, καθώς ο πληθυσμός της χώρας έχει τρομερή ανάγκη για τρόφιμα και φάρμακα.

Μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις από τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών για την άρση του ανθρωπιστικού αποκλεισμού στη χώρα που επλήγη από τον πόλεμο, η Συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επέτρεψε να ξανανοίξει ο λιμένας Hudaydah της Ερυθράς Θάλασσας στις 22 Νοεμβρίου προκειμένου να λάβει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

Διαβάστε επίσης: Πειρατικές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία ανοιχτά της Υεμένης

Διαβάστε ακόμα