Δύο Τούρκοι αξιωματικοί καταδικάστηκαν για τη μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπόριου κοκαΐνης στο Ηνωμένο Βασίλειο

cocaine_uk
Ο Τούρκος κυβερνήτης κι ο επίσης Τούρκος υπο-πλοίαρχος ενός πλοίου που κουβάλαγε ποσότητα κοκαΐνης αξίας 670 εκ. δολαρίων καταδικάστηκαν προχθές από ένα δικαστήριο της Γλασκώβης για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη κατάσχεση ποσότητας ναρκωτικών στην ιστορία του Ηνωμένου Βα΄σιλειου, αφού περίπου 3,2 τόνοι κοκαΐνης (εκτιμώμενης αξίας περίπου 512 εκατομμύρια λιρών) βρέθηκαν σε δεξαμενή στην πλώρη του πλοίου Hamal OSV όταν ελέγχθηκε 160 χιλιόμετρα έξω από το Αμπερντίν, μετά από μια πληροφορία από την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA) σε συνεργασία με τις γαλλικές τελωνειακές αρχές.

Το MV Hamal, που λειτουργεί υπό την Ιταλική Augusta Offshore, αργότερα συνοδεύτηκε στο λιμάνι του Αμπερντίν όπου μια εξαντλητική έρευνα αποκάλυψε 128 δέματα καθαρής κοκαΐνης κρυμμένα μέσα σε μια κρυψώνα σε μία από τις δεξαμενές έρματος του ρυμουλκού.

Σύμφωνα με τις έρευνες το πλοίο ενδέχεται να φόρτωσε τα ναρκωτικά στη θάλασσα περίπου πέντε ημέρες μετά την έξοδο από την Τζορτζτάουν, της Γουιάνας στ’ ανοικτά της βόρειας ατλαντικής ακτής της Νότιας Αμερικής τον Μάρτιο του 2015 και προορίζονταν να εκφορτωθούν στη Βόρεια Θάλασσα, στα βόρεια των γερμανο-ολλανδικών συνόρων.

uk-coc
Το πλοίο Hamal στο οποίο βρέθηκε η μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης

Τα εννέα μέλη του πληρώματος, όλο τούρκικης καταγωγής, αρχικά τέθηκαν υπό κράτηση, με κατηγορίες περί διακίνησης ναρκωτικών. Για τους τέσσερις δεν βρέθηκαν αποδείξεις και τρεις άλλοι αθωώθηκαν, ενώ μετά από μια δίκη 12 εβδομάδων στο Ανώτατο Δικαστήριο στη Γλασκώβη κρίθηκαν ένοχοι ο καπετάνιος, Mumin Sahin, και ο πρώτος αξιωματικός, Emin Ozmen, καταδικάστηκαν σε ποινές ισόβιας κάθειρξης.

“Η κατάσχεση αυτή ήταν πρωτοφανής σε μέγεθος, η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ πρώτης κατηγορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πιστεύουμε η μεγαλύτερη ποτέ ναυτιλιακή κατάσχεση κοκαΐνης στην Ευρώπη”, σχολίασε ο ανώτερος ανακριτής της NCA John McGowan. “Αν και υποψιαζόμαστε ότι ο τελικός προορισμός για αυτό το φορτίο θα ήταν αρχικά η ηπειρωτική Ευρώπη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, δεδομένου του μεγέθους της κατάσχεσης πως ένα καλό ποσοστό θα κατέληγε να πωλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο και να τροφοδοτούσε περαιτέρω την εγκληματικότητα”.

“Η έρευνά μας έχει πραγματικά διεθνή χαρακτηριστικά και βασιστήκαμε στη στήριξη των όμορων διωκτικών αρχών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Γουιάνας και της Τανζανίας”, πρόσθεσε ο McGowan.

Διαβάστε ακόμα