Διπλό πειρατικό χτύπημα ανοιχτά της Ινδονησίας

peiratiki_epithesi_

Δύο πλοία μπήκαν στο στόχαστρο ληστών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην ανατολική λωρίδα των Στενών της Μαλάκα και στη Σιγκαπούρη, αναφέρει το παρατηρητήριο πειρατικών επιθέσεων ReCAAP Information Sharing Center (ReCAAP ISC).

Στις 21 Μαρτίου 2015 περίπου στις 01:00 τοπική ώρα, τέσσερις άνδρες επιβιβάστηκαν στο με σημαία Νήσων Μάρσαλ πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου “Καπετάν Γιώργης” (Capetan Giorgis, με χωρητικότητα 76.466 dwt και έτος κατασκευής το 2005), καθώς έπλεε περίπου 3,8 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Tanjung Sengkuang στο Νησί Μπατάμ της Ινδονησίας. Όπως αναφέρθηκε, τίποτα δεν βρέθηκε να λείπει επί του σκάφους και όλα τα μέλη του πληρώματος ήταν ασφαλή.

Την ίδια μέρα, περίπου στις 05:45 τοπική ώρα, επτά δράστες οπλισμένοι με μαχαίρια και εργαλεία επιβιβάστηκαν σε ένα με σημαία Λουξεμβούργου κοντέινερσιπ, το MSC Vancover (κατασκευής 2004) ενώ έπλεε 9 περίπου ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του Pulau Karimum Besar. Οι δράστες λήστεψαν τη χρυσή αλυσίδα και το ρολόι του 2ου μηχανικού. Η ομάδα έφυγε από το σημείο και δεν υπήρξε καμία περαιτέρω εμφάνιση των δραστών, ούτε απαιτείται περαιτέρω βοήθεια, σύμφωνα με το ReCAAP.

Ο πλοίαρχος των δύο πλοίων ανέφερε τα γεγονότα στο Σύστημα Πληροφοριών Κίνησης Πλοίων της Σιγκαπούρης (Vessel Traffic Information System-VTIS) που τα κοινοποίησε στο Λιμενικό Σώμα της Σιγκαπούρης στο Ναυττικό της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης και στις αρχές της Ινδονησίας, ενώ και ξεκίνησε να στέλνει προειδοποιητικά σήματα για τα γεγονότα προς τους ναυτικούς.

“Από την εγγύτητα των δύο περιστατικών, είναι πολύ πιθανό ότι οι ληστές θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών. Το ReCAAP ISC συνιστά στα πλοία να λάβουν επιπλέον μέτρα προφύλαξης όταν επιχειρούν σε αυτή την περιοχή, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες, με επιπρόσθετα παρατηρητήρια και να ειδοποιούν τις αρχές, το συντομότερο δυνατό, ακόμη και σε περιπτώσεις αποπειρών ληστείας. Το Κέντρο καλεί επίσης τις αρμόδιες κρατικές αρχές να αυξήσουν την προσοχή τους σε αυτήν την Περιοχή”, δήλωσε το ReCAAP.

Διαβάστε ακόμα