Στενό του Γιβραλτάρ: Drone ελέγχει τα πλοία για το αν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς για τα όρια του θείου

Ένα drone sniffer πραγματοποιεί πτήσεις από το καλοκαίρι στο πολυσύχναστο Στενό του Γιβραλτάρ ελέγχοντας πλοία τα οποία παραβιάζουν τους κανονισμούς για κατανάλωση καυσίμου υψηλής περιεκτικότητας θείου.

Η επιχείρηση διεξάγεται από την Ισπανική Γενική Διεύθυνση Εμπορικής Ναυτιλίας και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που αυτές οι εκπομπές παρακολουθούνται με drone εκτός των ειδικών περιοχών ελέγχου εκπομπών στη Βόρεια Ευρώπη.

Χρησιμοποιώντας τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA), ο στόχος της επιχείρησης είναι να εντοπιστούν πλοία που παραβιάζουν τα όρια των εκπομπών οξειδίου του θείου που καθορίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση για τη Θαλάσσια Ρύπανση (MARPOL – Παράρτημα VI). Το τρέχον όριο για το οξείδιο του θείου στα καύσιμα πλοίων είναι 0,50% σε όλο τον κόσμο και 0.1% σε συγκεκριμένες περιοχές, χώρες και λιμάνια που καθορίζονται από διεθνείς και τοπικούς κανονισμούς.

Από τα μέσα Ιουλίου, το drone πραγματοποιεί δύο καθημερινές πτήσεις με μέσο όρο δέκα επιθεωρήσεις την ημέρα. Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι από 294 πλοία που ελέγχθηκαν, περίπου 27 βρέθηκαν τα οποία πιθανώς παραβιάζουν τα όρια περιεκτικότητας σε θείο στα καύσιμά τους.

Οι μετρήσεις και τα αρχεία καταγράφονται αυτόματα και οι παραβιάσεις ενεργοποιούν μια ειδοποίηση στη βάση δεδομένων EMSA THETIS-EU. Ενώ οι μετρήσεις δεν επιβεβαιώνουν τη μη συμμόρφωση άμεσα, οι πληροφορίες βοηθούν τις λιμενικές αρχές να στοχεύουν πλοία για επιθεώρηση και να προχωρούν στις εργαστηριακές δοκιμές που είναι απαραίτητες για τυχόν κυρώσεις.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, CAMCOPTER® S100, είναι υπό σύμβαση με την EMSA από την κοινοπραξία των Nordic Unmanned, Norce και UMS Skeldar. Το αεροσκάφος απογείωσης έχει διάρκεια πτήσης πάνω από έξι ώρες και εμβέλεια άνω των 100 χιλιομέτρων. Για την ανίχνευση των αερίων που παράγονται από την καύση του καυσίμου και αποβάλλονται μέσω της τσιμινιέρας των πλοίων, το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες αερίου και κάμερες που καλύπτουν τόσο οπτικές όσο και υπέρυθρες φασματικές περιοχές.

Οι πτήσεις ξεκινάνε από μια βάση στην Tarifa της Ισπανίας και προγραμματίζεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμα