Εάν δεν γνωρίσουμε τις θάλασσές μας και το μοναδικό τους πλούτο, είναι αδύνατον να τις διαχειριστούμε και να τις προστατέψουμε!

Archipelagos – Institute of Marine Conservation

Στις ελληνικές θάλασσες έχουμε την τύχη να καταγράφουμε μοναδική βιοποικιλότητα και μεταξύ πολλών άλλων, 9 είδη θαλάσσιων θηλαστικών και περισσότερα από 34 είδη καρχαριών.

Με τόσες αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα και τα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες για την παρουσία του προφανώς ακίνδυνου γαλάζιου καρχαρία στα ρηχά νερά, αναδύεται για άλλη μία φορά η τεράστια άγνοια μας για τη βιοποικιλότητα – δηλαδή για τα χιλιάδες είδη με τα οποία συνυπάρχουμε και αλληλεπιδρούμε σε καθημερινή βάση – ιδίως εκτός των πόλεων.

Ο πανικός και η ανασφάλεια που εκφράζεται από πολίτες και μεγεθύνεται από τα ΜΜΕ, αναφορικά με «επικίνδυνα» ή «ανθρωποφάγα!!» φίδια, αράχνες, καρχαρίες, μέδουσες ή ακόμα και τις θαλάσσιες ανεμώνες κλπ. είναι απόρροια αυτού του τεράστιου κενού γνώσης και αντίληψης.

Παραμένουμε λοιπόν ευάλωτοι απέναντι σε όλα αυτά τα είδη που βρίσκονται γύρω μας, τα οποία όμως κινδυνεύουν και αυτά από τους ανθρώπους, καθώς δεν κατανοούμε το πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε.

Διαβάστε ακόμα