Εγκαταλελειμμένο σκάφος έσπασε στα δύο εν μέσω τυφώνα

Το Chui Zai Fa No. 1, ένα ταϊβανέζικο αλιευτικό σκάφος που προσάραξε στην αμερικανική Σαμόα τη Δευτέρα, έσπασε σε δύο κομμάτια κοντά στην περιοχή Leone Bay, Tutuila.

Το Λιμενικό Σώμα εκτιμά ότι το μήκους 27 μέτρων αλιευτικό σκάφος είχε πάνω από 30.000 γαλόνια ντίζελ στο πλοίο τη στιγμή που έπεσε στον ύφαλο, με βάση την εκτιμώμενη χωρητικότητα της δεξαμενής του. Ήδη έχουν αναφερθεί σημάδια διαρροής κοντά στο ναυάγιο.

Η αντιμετώπιση της πετρελαϊκής μόλυνσης από ομάδες διάσωσης δεν ήταν εφικτή λόγω της προσέγγισης του τυφώνα Gita. Tο απόγευμα της Παρασκευής το κέντρο της καταιγίδας ήταν περίπου 55 ναυτικά μίλια νότια της Ανεξάρτητης Πολιτείας της Σαμόα (δυτικά της Αμερικανικής Σαμόα) και κινούταν ανατολικά-νοτιοανατολικά με ταχύτητα 15 κόμβων, χωρίς να μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έφταναν αργότερα και τους 50-60 κόμβους.

Εν αναμονή της καταιγίδας, οι λιμενικές αρχές έκλεισαν το κύριο λιμάνι του Pago Pago και έχουν αναστείλει οποιαδήποτε λιμενική δραστηριότητα χωρίς προηγούμενη έγκριση. Ο τυφώνας Gita ενισχύεται καθώς κινείται προς τα ανατολικά και η κακοκαιρία αναμένεται να προκαλέσει θαλασσοταραχή και ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλη την Αμερικανική Σαμόα. Τα ύψη των κυμάτων προβλέπεται να φτάσουν τα 4-5,5 μέτρα μέχρι την Κυριακή.

Η Ακτοφυλακή έχει εκδώσει προειδοποίηση ότι η περιοχή του ναυαγίου Chui Zai Fa είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη λόγω της κακοκαιρίας και της επικινδυνότητας του ναυαγίου, συνιστώντας στους πολίτες να παραμείνουν μακρυά από την περιοχή.

Το Chui Zai Fa έπιασε φωτιά στα διεθνή ύδατα στις 4 Νοεμβρίου, αναγκάζοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματός του να εγκαταλείψει το πλοίο σε σωσίβια λέμβο. Οι επιζώντες διασώθηκαν από ένα κορεατικό σκάφος και μεταφέρθηκαν σε ένα άλλο ταϊβανέζικο σκάφος, το οποίο τους μετέφερε στα Φίτζι. Ωστόσο, ο πλοίαρχος και ένας ακόμα ψαράς παραμένουν αγνοούμενοι.

Το καμένο απομεινάρι του Fa Chui Zai παρέμεινε ακυβέρνητο και εγκαταλελειμμένο μέχρι τη Δευτέρα, όταν βρέθηκε στις νοτιοδυτικές ακτές του Tutuila. Το Λιμενικό Σώμα ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία έχει αναλάβει την ευθύνη για την προσάραξη και ότι παρέσχε σημαντικούς οικονομικούς πόρους για την άμβλυνση πιθανών επιπτώσεων.

Διαβάστε ακόμα