Το πρώτο τάνκερ στην ιστορία που μεταφέρει αργό πετρέλαιο από την Αλγερία στη Βενεζουέλα

prwto-tanker-pou-metaferei-petrelaio-apo-tin-algeria-sti-venezouela

Το πρώτο τάνκερ με εισαγόμενο αργό πετρέλαιο που έχει αγοραστεί ποτέ από την πετρελαιοπαραγωγό Βενεζουέλα έχει αποπλεύσει από την Αλγερία, σε μια κίνηση που έχει ως στόχο τη μείωση του κόστους της Νοτιοαμερικάνικης πετρελαϊκής κρατικής εταιρείας PDVSA, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και πηγές κοντινές στη συμφωνία.

Η Βενεζουέλα θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το εισαγόμενο αργό πετρέλαιο εξ’ Αλγερίας ως αραιωτικό μέσο για τα ιδιαίτερα βαρέα παράγωγα αργού από την Orinoco Belt, την κύρια περιοχή παραγωγής του, αντικαθιστώντας το κόστος της βαριάς νάφθας που αγόραζε τα τελευταία χρόνια.

Η PDVSA δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα ότι προετοιμάζεται να αποδεχθεί την πρώτη εισαγωγή αργού πετρελαίου της χώρας και δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο σχολιασμό της είδησης.

Το τάνκερ απέπλευσε από το λιμάνι της Bejaia της Αλγερίας, κατευθυνόμενο -μετά από μια σύντομη στάση στην Algeciras της Ισπανίας- για τον τερματικό σταθμό Jose όπου και γέμισε με πετρέλαιο, ένας έμπορος δήλωσε.

Η Βενεζουέλα αν και η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα αργού, έχει δει την παραγωγή της σε πετρέλαιο να μειώνεται σιγά-σιγά κατά τα τελευταία χρόνια. Το μέλος του ΟΠΕΚ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη συρρίκνωση των πωλήσεων πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες με αποστολές προς την Ασία, που χρησιμοποιούνται για να πληρώσει τα χρέη.

Η κίνηση αυτή θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων για την εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA, η οποία έχει έρθει αντιμέτωπη με την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου και τις δαπανηρές εισαγωγές προϊόντων διύλισης μέσα σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από συνθήκες υπερπροσφοράς.

Το VLCC Carabobo, που διαχειρίζεται από μια κοινοπραξία μεταξύ της PDVSA και της Petrochina, φορτώθηκε στις 10 – 11 Οκτωβρίου περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.

Η Αλγερία εξάγει κυρίως το μείγμα Saharan Blend, ένα ιδιαίτερα ελαφρύ παράγωγο αργού με βαθμό πυκνότητας 45 API και με λιγότερο από 0,1% περιεκτικότητα σε θείο. Το τάνκερ, με σημαία Σιγκαπούρης, αναμένεται να φθάσει στις 26 Οκτωβρίου.

“Η PDVSA αναμένει αυτό το φορτίο να φτάσει τον Οκτώβριο. Μια σύμβαση προμήθειας πετρελαίου με τη Sonatrach υπογράφηκε πρόσφατα”, μια πηγή κοντινή στη συμφωνία είπε στο Reuters την Τρίτη.

Διαβάστε ακόμα