Έκλεισε συμφωνία για τρία νέα VLCCs η Maran Tankers

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωσή της, η ναυτιλιακή Maran Tankers που ανήκει στον Όμιλο Αγγελικούση κατέληξε σε συμφωνία με τη νοτιοκορεάτικη ναυπηγική Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) για την κατασκευή τριών νέων πλοίων τύπου VLCC.

Η DSME από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι η συμφωνία για τα τρία τάνκερ χωρητικότητας 318.000 dwt ανέρχεται στα 250 εκατ. δολάρια.

Τα τρία πλοία (μήκους 336 μ. και πλάτους 60 μ.) θα είναι εξοπλισμένα με μηχανές υψηλής απόδοσης και υπερσύγχρονη τεχνολογία εξοικονόμησης καυσίμων ώστε να πληρούν τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές του ΙΜΟ, ενώ αναμένεται να παραδοθούν στην Maran εντός του 2018.

Πρόκειται για την τρίτη παραγγελία νέων πλοίων του ομίλου Αγγελικούση στα ναυπηγεία της DSME τους τελευταίους 11 μήνες. Τον Ιούνιο του 2016, ο όμιλος παρήγγειλε δύο πλοία μεταφοράς LNG και δύο VLCCs, ενώ τον Δεκέμβριο του 2016 ακολούθησε παραγγελία ενός LNG FSRU.

Η DSME, η οποία βρίσκεται σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο, έχει αυτή τη στιγμή συνολικά 18 παραγγελίες από τον Γιάννη Αγγελικούση στα ναυπηγεία της σε Νότια Κορέα και Ρουμανία.

Η νέα συμφωνία επετεύχθη λίγο έπειτα από την απόφαση των πιστωτών της DSME, των κρατικών τραπεζών Korea Development Bank και Kexim, να παρουσιάσουν ένα πακέτο διάσωσης ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρ’ όλα αυτά, το ποσό θα παραχωρηθεί στην εταιρία μόνο εφόσον επιτευχθεί επίσης συμφωνία μεταξύ των μετόχων για αναδιάρθρωση του χρέους και ένταση των προσπαθειών διάσωσης της DSME.

Αυτή τη στιγμή η Maran Tanker διαθέτει ένα στόλο άνω των 40 πλοίων, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Επιπλέον, η εταιρία έχει τέσσερα VLCCs και τέσσερα Suezmax νεότευκτα υπό παραγγελία, τα οποία έχουν προγραμματιστεί για παράδοση μεταξύ 2017 και 2019.

Διαβάστε ακόμα