Αναβαθμίζεται το ελληνικό ωκεανογραφικό σκάφος «Φιλία»

Στη μετασκευή, την επιμήκυνση και τον εκσυγχρονισμό του Ερευνητικού Σκάφος «Φιλία» προχωρά το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Η αναβάθμιση της υποδομής αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, καθώς το «Φιλία», σε συνεργασία με τα άλλα δύο σκάφη του ελληνικού ερευνητικού στόλου, το «Αιγαίο» και το «Αλκυών», και τη σχεδιαζόμενη ναυπήγηση νέου ερευνητικού σκάφους, θα αναβαθμίσουν καθοριστικά τις δυνατότητες ωκεανογραφικής έρευνας για την κλιματική αλλαγή, την προαγωγή της οικοσυστημικής προσέγγισης της θαλάσσιας διαχείρισης, αλλά και την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων.

Η αναβάθμιση του «Φιλία» χρηματοδοτείται με 1,3 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ευρωπαϊκούς πόρους, στο πλαίσιο του προγράμματος RePHIL.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του συνόλου του ελληνικού ερευνητικού στόλου καθώς και τη χρηματοδότηση της χρήσης του Ε/Σ «Φιλία» από άλλους φορείς , ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του προγράμματος στα 3.133.000 ευρώ

Οι εργασίες για το Ε/Σ ΦΙΛΙΑ έχουν ξεκινήσει  από τον Οκτώβριο 2020 και αναμένεται να διαρκέσουν  έως και το Μάρτιο 2021 στο Ναυπηγείο Παπίλα.

Με την ολοκλήρωση της μετασκευής θα ακολουθήσουν δράσεις επικοινωνίας, προβολής και ελεύθερης χρήσης του Ε/Σ από τρίτους.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε ακόμα