Ελεύθεροι οι ναυτικοί που απήχθησαν τον Φεβρουάριο στην Νιγηρία

Νιγηριανοί πειρατές απελευθέρωσαν τα 8 μέλη του πληρώματος που απήχθησαν από το πλοίο μεταφοράς γενικού φορτίου BBC Caribbean ανοιχτά των νιγηριανών ακτών τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την ρώσικη πρεσβεία.

Οι 7 Ρώσοι και o 1 Ουκρανός έπεσαν θύματα απαγωγής κατά τη διάρκεια πειρατικής επίθεσης στο γερμανικής ιδιοκτησίας BBC Caribbean καθώς έπλεε σε νιγηριανά νερά στις 5 Φεβρουαρίου. Το πλοίο είχε μόλις αναχωρήσει από το Καμερούν και κατευθυνόταν προς το Λας Πάλμας. Το Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας του IMB ανέφερε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου 31 ναυτικά μίλια από την ακτή της Bayelsa στην καρδιά του Δέλτα του Νίγηρα. Τουλάχιστον 3 μέλη του πληρώματος κατάφεραν να διαφύγουν της απαγωγής καθώς κρύφτηκαν μέσα στο πλοίο, ενώ αργότερα κατεύθυναν το BBC Caribbean σε ασφαλές λιμάνι.

Η ρώσικη πρεσβεία επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι οι Ρώσοι ναυτικοί έχουν απελευθερωθεί και ήδη κατευθύνονται προς την Ρωσία, ενώ χαρακτήρισε επίσης την κατάσταση της υγείας τους ως “ικανοποιητική”. Σύμφωνα με την πρεσβεία, Ρώσοι διπλωμάτες βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του πλοίου και τις νιγηριανές αρχές, όπως και με τους ομήρους, καθ’ όλη την διάρκεια του μαρτυρίου τους. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ελεύθερος είναι πλέον και ο Ουκρανός ναυτικός.

Σε ανακοίνωσή του, το ρώσικο υπουργείο εξωτερικών ανέφερε ότι “η Μόσχα δηλώνει την ευγνωμοσύνη της προς όλους όσους συνέδραμαν στην απελευθέρωση των Ρώσων πολιτών”.

Το υπό σημαία Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και χωρητικότητας 6.000 dwt BBC Caribbean διαχειρίζεται η ναυτιλιακή Briese Schiffahrts.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν καταβλήθηκαν λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων.

Διαβάστε επίσης: Νιγηριανοί πειρατές απήγαγαν 3 Ρώσους ναυτικούς από πλοίο της Laskaridis Shipping

Διαβάστε ακόμα