Ελληνικό τάνκερ απέφυγε την τελευταία στιγμή δύο εκρήξεις με drone στο λιμάνι της Υεμένης!

Το απόγευμα της Παρασκευής, το δεξαμενόπλοιο Nissos Kea κατάφερε να αποφύγει την απόπειρα επίθεσης που έγινε από δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα ανοιχτά της Υεμένης, σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου.

Η Okeanis Eco Tankers ανέφερε την Παρασκευή ότι ένα από τα δεξαμενόπλοιά της, το VLCC Nissos Kea χωρητικότητας 300.000 dwt, αντιμετώπισε μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια όταν έφτασε στο λιμάνι του Ash Shihr. Το λιμάνι διαθέτει δύο τσαμαδούρες SPM για την φόρτωση πετρελαίου στην ανοικτή θάλασσα και τα δεδομένα του AIS δείχνουν ότι το Kea έφτασε περίπου στις 12:00 ώρα GMT την Παρασκευή.

Ενώ το πλοίο βρισκόταν στη τσαμαδούρα για φόρτωση, «υπήρξαν δύο εκρήξεις από drone σε κοντινή απόσταση», ανέφερε η Okeanis. Ο πλοίαρχος αποφάσισε να αναχωρήσει αμέσως από το λιμάνι και κατευθύνθηκε στην ανοικτή θάλασσα. Καμία από τις δύο εκρήξεις δεν έπληξε το δεξαμενόπλοιο ενώ δεν υπήρξε και κανείς τραυματισμός για τα μέλη του πληρώματος. Δεν υπήρξε ζημιά στο πλοίο και δεν αναφέρθηκε ρύπανση, σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία. Για το περιστατικό έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές.

«Η εταιρεία είναι ικανοποιημένη που τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας, τα οποία είναι καλά σχεδιασμένα για να αντιμετωπίζουν τέτοιες περιστάσεις, εφαρμόστηκαν κατάλληλα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του πλοίου μας και του πληρώματος μας έγκαιρα», δήλωσε η Okeanos.

Το Nissos Kea είναι ένα ολοκαίνουργιο VLCC εξοπλισμένο με scrubber. Παραδόθηκε τον Μάρτιο ενώ ένα ακόμη αδελφό πλοίο είναι υπό κατασκευή.

Δεν έχει γίνει γνωστό ποίοι πραγματοποίησαν την επίθεση, αλλά το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα ανταρτών Χούτι απείλησε πρόσφατα να επιτεθεί σε δεξαμενόπλοια που φτάνουν στην Υεμένη, σύμφωνα με την Dryad Global. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Χούτι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένης της ιρανικής «βομβιστικής λέμβου» και της τεχνολογίας των drones αυτοκτονίας.

Διαβάστε ακόμα