Ενδιαφέρον από την κινεζική Fujian για τα ελληνικά ναυπηγεία

naupigeia_skaramagka_

Tο ενδιαφέρον της για τα ελληνικά ναυπηγεία εξέφρασε ο πρόεδρος του κρατικού ναυπηγοκατασκευαστικού ομίλου της κινεζικής Περιφέρειας Fujian, κ. Zhao Jinjie, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτη Μίχαλο, με κύριο αντικείμενο συζήτησης τη διερεύνηση της διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.

Ο κ. Jinjie τόνισε ότι η εταιρεία του επιθυμεί να διερευνήσει δυνατότητες συνεργασίας με ελληνικά ναυπηγεία, καθώς επίσης και με ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού. Αναφέρθηκε στη συνεργασία του με ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας μας και επεσήμανε την υψηλή ζήτηση, από πλευράς κινεζικών ομίλων, για εξειδικευμένο προσωπικό με την απαραίτητη τεχνογνωσία στο ναυπηγοεπισκευαστικό και ευρύτερα ναυτιλιακό κλάδο.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και συμφώνησε ότι ένας από τους τομείς που παρουσιάζει ιδιαίτερες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι ο ναυπηγοεπισκευαστικός. Όπως επεσήμανε, οι Έλληνες πλοιοκτήτες αποτελούν τους σημαντικότερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων, καθώς πάνω από 200 πλοία ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται υπό κατασκευή αυτήν την περίοδο στη Κίνα.

Δεδομένης αυτής της συνεργασίας, ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε σε δύο επιπλέον προτεινόμενους τρόπους προώθησης της διμερούς συνεργασίας. Καταρχάς, στην αξιοποίηση της χρηματοδότησης που προσφέρουν τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στους Έλληνες πλοιοκτήτες για εργασίες που υλοποιούνται όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και στα ελληνικά ναυπηγεία. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην πρόταση της ελληνικής πλευράς να προστεθεί στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και εξειδικευμένο Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά με τα κινεζικά ναυπηγεία και τους Έλληνες προμηθευτές εξοπλισμού.

zougla.gr

Διαβάστε ακόμα