Ένοχος Α’ μηχανικός για ρύπανση χρησιμοποιώντας «magic pipe»

magic-pipe

\Ένοχος κρίθηκε ο Α μηχανικός του οχηματαγωγού της NYK Line car carrier από το δικαστήριο της Βαλτιμόρης, για παραβίαση του νόμου περί πρόληψης της ρύπανσης στη θάλασσα.

Ο Noly Torato Vidad, ο οποίος ήταν Α μηχανικός του «MV Selene Leader», χρησιμοποίησε την λεγόμενη «magic pipe», με σκοπό την απόρριψη νερών μαζί με λάδια και πετρέλαια στη θάλασσα, χωρίς να περάσει από τον έλεγχο και την επεξεργασία του διαχωριστή νερού/λαδιού (oil water separator). Στην ουσία, η «magic pipe», ήταν λαστιχένια σωλήνα (μπορεί να είναι και από άλλο υλικό) η οποία παρέκαμπτε τον διαχωριστή και έστελνε τα σεντινόνερα κατευθείαν στη θάλασσα.

Στις 31 Ιανουαρίου του 2014 επιβιβάστηκε η ακτοφυλακή της Βαλτιμόρης στο πλοίο για έλεγχο και επιθεώρηση. Ο Α’ μηχανικός παραποίησε το βιβλίου πετρελαίου με σκοπό την απόκρυψη του γεγονότος, όμως οι αξιωματικοί τις ακτοφυλακής ανακάλυψαν πολύ γρήγορα τις παρανομίες του.

Είναι ένα περιστατικό που φυσικά πρέπει να παραδειγματίσει όλους τους αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού, κυρίως όμως τους Α’ μηχανικούς. Όσο και να μας πιέζουν εμείς θα πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τέτοιου είδους ενέργειες και να τις αποφεύγουμε, ώστε να μην μπλέξουμε σε καταστάσεις οι οποίες μπορεί να καταστρέψουν την καριέρα μας.

Διαβάστε ακόμα