Οι Έλληνες εφοπλιστές στην διάρκεια της παγκόσμιας ναυτιλιακής κρίσης κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα: «αρπάζουν» κάθε ευκαιρία και παίρνουν θέσεις για να εισπράξουν κέρδη μετά την ανάκαμψη. Και αυτό το διάστημα οι ευκαιρίες «κρύβονται» στην αγορά πλοίων από «δεύτερο χέρι».
Έτσι, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του για το πρώτο τετράμηνο του έτους ο ναυλομεσιτικός οίκος Golden Destiny στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων οι Έλληνες «παίκτες» εμφανίζονται πολύ δυναμικοί αλλά για πρώτη φορά από το 2009 φαίνεται ότι να παραμένει σταθερά χαμηλό το ενδιαφέρον τους για τα νεότευκτα πλοία.
Αυτό φαίνεται και από την επενδυτική στρατηγική των εταιρειών Ελληνικών συμφερόντων αφού από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα ήταν φανερή η προτίμησή τους στα πλοία από «δεύτερο χέρι» κάνοντας μόνος σοβαρές, στοχευμένες επενδύσεις σε νεότευκτα.
Τις κινήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών αποτυπώνουν και τα στοιχεία για το τετράμηνο της Golden Destiny σύμφωνα με τα οποία:
• Προχώρησαν σε 148 νέες παραγγελίες από 56, που είχαν τοποθετήσει το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (αύξηση 164%) υλοποιώντας επενδύσεις ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Οι 148 παραγγελίες αντιστοιχούν στο 14% του συνολικού αριθμού των νέων παραγγελιών που αναφέρθηκαν σε αυτό το διάστημα (1.054) ενώ σε ότι αφορά τους τύπους των πλοίων που επέλεξαν τα περισσότερα είναι bulk carriers (73), έπονται τα δεξαμενόπλοια (39) ενώ 12 είναι τα υγραεριοφόρα και 22 τα πλοία μεταφοράς container.
• Προχώρησαν σε αγορές «από δεύτερο χέρι» 148 πλοίων αυξάνοντας τις επενδύσεις τους σε αυτό τον τομέα ξεπερνούν τα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια από 1,5 δις δολάρια το πρώτο τετράμηνο του προηγούμενου έτος (πέρυσι είχαν αγοραστεί 107 πλοία).
Οι 148 αγορές (σ.σ. συμπίπτει ο αριθμός αγορών και ναυπηγήσεων) κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2014 υπολογίζεται σε ποσοστό 25 % της συνολικής δραστηριότητας, αφού σε αυτό το διάστημα άλλαξαν χέρια συνολικά 592 πλοία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από χρόνο σε χρόνο καταγράφεται μια σταθερή αυξητική πορεία της τάξης του 38% στις αγορές μεταχειρισμένων πλοίων από την πλευρά των Ελλήνων εφοπλιστών, γεγονός, που «σφραγίζει» την προτίμησή τους στην αναζήτηση ευκαιριών καθώς οι αξίες των πλοίων έχουν μειωθεί θεαματικά.
Πάντως, σύμφωνα με την ανάλυση της Golden Destiny, η τάση αυτή φαίνεται τώρα ότι μπορεί να αντιστραφεί και να καταγραφεί αύξηση της δραστηριότητας των Ελλήνων σε νέες παραγγελίες. Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν η τάση αυτή θα υλοποιηθεί , όπως είναι πολύ πιθανό , δεδομένου ότι οι Έλληνες «παίκτες» δείχνουν μεγάλη όρεξη για την κατασκευή μονάδων νέων πλοίων σε όλες τις βασικές κατηγορίες.
Τον περασμένο Απρίλιο
Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ειδικά τον περασμένο Απρίλιο οι Έλληνες συνέχισαν να κινούνται δυναμικά στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων καθώς αγόρασαν 17 πλοία επενδύοντας πάνω από 979 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν στο 18% του συνολικού αριθμού των πλοίων που άλλαξαν χέρια (93 πλοία).
Οι βασικοί ανταγωνιστές των Ελλήνων εφοπλιστών, οι Κινέζοι αγόρασαν 8 πλοία, που αντιστοιχούν στο 9% των πλοίων που άλλαξαν χέρια. Το 19% αγοράστηκε από άγνωστους αγοραστές και το 12% από εταιρείες με έδρα στις ΗΠΑ.
Σε ότι αφορά τους τύπους των πλοίων οι Έλληνες εφοπλιστές έφεραν πρώτα στις προτιμήσεις τους τα δεξαμενόπλοια αγοράζοντας 37 πλοία, με μέσο όρο ηλικίας μόλις 9 έτη. Ακολουθούν τα φορτηγά καθώς αγοράστηκαν 34 με μέσο όρο ηλικίας τα 13 έτη και έπονται τα πλοία μεταφοράς κοντέϊνερ καθώς αγοράστηκαν 7 με μέσο όρο ηλικίας τα 14 έτη.