Επικίνδυνη για τα πλοία η Λιβύη

livyi_tripoli_

Αβεβαιότητα επικρατεί στα λιμάνια της Λιβύης καθώς μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και ομάδες ανταρτών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για το ποια είναι ανοιχτά και ποια κλειστά ενώ είναι αβέβαιο τι θα συναντήσει το κάθε πλοίο, που μπορεί να φτάσει εκεί.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η σύγχυση που επικρατεί σχετικά με το λιμάνι της Βεγγάζης. Σύμφωνα με τη BIMCO το λιμάνι είναι κλειστό και τα πλοία καθοδηγούνται να κατευθυνθούν προς το Τομπρούκ ενώ η Νορβηγική Ένωση Εφοπλιστών λαμβάνει αναφορές ότι η Βεγγάζη εξακολουθεί να λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο (πιθανόν παρά το κλείσιμο).

Η κατάσταση που επικρατεί στα λιμάνια αυτής της χώρας καταγράφεται στο μηνιαίο ενημερωτικό του εφοπλιστικού Committee του Λονδίνου, όπου σημειώνεται ότι το Skuld Club συμβουλεύει τα μέλη του να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη και να προχωράνε με μεγάλη προσοχή.

Συνιστάται επίσης να εξετάζονται με πολύ προσοχή κατά πόσον οι όροι του ναυλοσύμφωνου είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις της κατάστασης επί τους εδάφους. Επίσης, για τα σκάφη, που πρόκειται να πάνε σε λιμάνι της Λιβύης θεωρείται σκόπιμο να υπάρχει επικοινωνία με τα P & I Club προκειμένου να λαμβάνουν περισσότερες συγκεκριμένες συμβουλές.

Από εκεί και πέρα, εκτός από το λιμάνι της Βεγγάζης στο ενημερωτικό του Committee σημειώνεται ότι πρόσφατα μαχητικά αεροσκάφη φέρονται ότι άνοιξαν πυρ εναντίον ενός εμπορικού πλοίου στο εξωτερικό αγκυροβόλιο του λιμένα Derna.

Πιο αναλυτικά, η κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη περιγράφεται σε έκθεση της Νορβηγικής Ένωσης Εφοπλιστών όπου σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες των λιμανιών σε αυτή την χώρα παρεμποδίζονται συχνά από τα γενικά προβλήματα της ασφάλειας της εφοδιαστικής αλυσίδας εκτός των λιμένων, την έλλειψη προσωπικού και διαφόρων τεχνικών προβλημάτων στα λιμάνια ακόμα και εάν είναι ανοιχτά για τα πλοία.

Ειδικότερα, στη Μισράτα, τη τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που βρίσκεται ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης το λιμάνι μέχρι τα μέσα Αυγούστου παρέμενε κλειστό αν και η πολιτοφυλακή της πόλης είναι μία από τις ισχυρότερες της Λιβύης και δραστηριοποιείται τόσο στην Μισράτα όσο και την Τρίπολη. Ωστόσο, ο στρατηγός Haftari έχει απειλήσει να επιτεθεί σε στόχους στη Μισράτα με πυραύλους Scud.

Στη Τρίπολη το λιμάνι λειτουργεί παρά την ύπαρξη σοβαρών περιστατικών ασφάλειας και απειλών για νέες επιθέσεις. Μια σοβαρή πυρκαγιά, που ξέσπασε στα τέλη Ιουλίου στην αποθήκη καυσίμων της Τρίπολης στο δρόμο του αεροδρομίου, πιστεύεται ότι προκλήθηκε από πύραυλο. Οι δεξαμενές της πόλης είναι η κύρια πηγή καυσίμων για την Τρίπολη και πιστεύεται ότι περιέχουν 6 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου. Ένα δεξαμενόπλοιο παρέδωσε μεγάλες ποσότητες ντίζελ, στις 7 Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Και δύο μέρες αργότερα ξέσπασε πυρκαγιά στο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμή στο λιμάνι της Τρίπολης.

Το λιμάνι Brega έχει κατά καιρούς έχουν κλείσει λόγω συγκρούσεων αλλά άνοιξε εκ νέου πρόσφατα, μετά από μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών Οι εξαγωγές πετρελαίου συνεχίζονται αλλά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει γρήγορα.

Τέλος, για το Τομπρούκ, που είναι ένα λιμάνι με περιορισμένη δυναμικότητα, κοντά στην Αίγυπτο, έγινε γνωστό ότι διοχετεύεται εκεί η κίνησης της Βεγγάζης. Η περιοχή είναι σχετικά ασφαλής, και σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του στρατηγού Haftar.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα