Επικίνδυνα λαγόψαρα αλίευσαν στη Σύρο

lagopsara_

«Διακοπές» στις ελληνικές θάλασσες της Σύρου και των Κυκλάδων φαίνεται ότι αποφάσισαν να κάνουν τα λαγόψαρα ή lagoce phalus sceleratus της οικογένειας tetraodontidae.

Ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία αλλά τέσσερα λαγόψαρα έπιασε ένας ερασιτέχνης Ψαράς πριν απο λίγες μέρες στην περιοχή της Αζολίμνου. Καλύτερα να πήγαινε για λαγούς…παρά για τα λαγόψαρα, είμαστε σίγουροι ότι αναρωτήθηκε ο ερασιτέχνης Ψαράς.

Ευτυχώς ο Ψαράς είναι λάτρης της θάλασσας και του ψαρέματος και η ενημέρωση που είχε τον «έσωσε», αφού αμέσως κατάλαβε ότι πρόκειται για Λαγόψαρα, το χαμόγελο πάγωσε στα χείλη του και δεν τα έπιασε καν με γυμνό χέρι.

Είναι η πρώτη φορά που ψαρεύονται στην περιοχή μας τέτοια ψάρια και μολονότι οι επαγγελματίες ψαράδες τα γνωρίζουν, οι ερασιτέχνες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Το είδος ψαριού, ένα επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία και προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (π.χ. εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση που καταναλωθούν από τον άνθρωπο (σε μερικές περιπτώσεις ως και θανατηφόρες) μάλιστα δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη και απαγορεύεται η διάθεση του συγκεκριμένου ψαριού στην αγορά

Το ψάρι έχει σχήμα τορπίλης, έχει δυο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματός του, στη ράχη είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια, σαν ράμφος Όλα τα είδη της συγκεκριμένης οικογένειας (Tetraodontidae) έχουν περίπου τα ίδια μορφολογικά χαρακτηριστικά και είναι τοξικά”.

cyclades24.gr

Διαβάστε ακόμα