Θαλάσσια πειρατεία: Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει στον Κόλπο της Γουινέας με το πολεμικό πλοίο HMS Trent

Το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας στέλνει το πολεμικό πλοίο HMS Trent στον Κόλπο της Γουινέας για περιπολίες ασφαλείας και για την υποστήριξη των συμμάχων της Δυτικής Αφρικής. Η αποστολή θα σηματοδοτήσει την πρώτη του Βασιλικού Ναυτικού εδώ και τρία χρόνια στην περιοχή.

Το πλοίο θα πραγματοποιήσει περιπολίες ασφαλείας και θα υποστηρίξει τους εταίρους του Ηνωμένου Βασιλείου βοηθώντας στην ανάπτυξη βασικών θαλάσσιων δεξιοτήτων, όπως επιβίβαση και αναζήτηση ύποπτων σκαφών, χειρισμό αποδεικτικών στοιχείων και ιατρικές δεξιότητες.

Η μονάδα 42 Commando που θα επιβαίνουν στο πλοίο είναι ειδικοί σε επιχειρήσεις επιβίβασης για την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων όπως η πειρατεία, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η τρομοκρατία.

«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι και ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε αυτήν την αποστολή σε μια νέα συναρπαστική περιοχή για το HMS Trent”, δήλωσε ο διοικητής του HMS Trent, διοικητής Tom Knott: «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με περιφερειακούς εταίρους και επίσης να συνεργαστούμε με τις τοπικές κοινότητες σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ασφάλειας».

Το Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (IMB) λέει ότι ο Κόλπος της Γουινέας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους ναυτικούς. Η περιοχή αντιπροσώπευε το 32% των 68 περιστατικών πειρατείας και ένοπλης ληστείας εναντίον πλοίων παγκοσμίως, 50 μέλη πληρωμάτων που απήχθησαν και το θάνατο ενός από αυτούς που καταγράφηκε από το IMB κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ενώ ο αριθμός των απαγωγών που καταγράφηκε στον Κόλπο της Γουινέας το δεύτερο τρίμηνο ήταν το χαμηλότερο από το δεύτερο τρίμηνο του 2019, οι πειρατές συνεχίζουν να στοχεύουν όλους τους τύπους πλοίων στην περιοχή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεγάλα συμφέροντα κάθε χρόνο στην περιοχή του κόλπου της Γουινέας τα οποία φτάνουν και ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια λίρες. Η αποστολή συντονίζεται με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω των G7.

«Σε συνέχεια των επιχειρήσεων τον τελευταίο χρόνο στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, το HMS Trent ξεκινάει την περιπολία στη Δυτική Αφρική, συμπεριλαμβανομένου του Κόλπου της Γουινέας», δήλωσε ο διοικητής Knott. «Αυτή η αποστολή σηματοδοτεί μια σημαντική επιστροφή στην περιοχή για το Βασιλικό Ναυτικό, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή μας για βελτίωση της θαλάσσιας ασφάλειας στον Κόλπο και υποστήριξη στον Βρετανό συμπρόεδρο των G7 ++ Friends of Gulf of Guinea το 2021».

Διαβάστε ακόμα