Επίθεση με πυραύλους και drones σε διυλιστήριο της Σαουδικής Αραβίας στο λιμάνι του Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα

Η ευθυγραμμισμένη με το Ιράν ομάδα Χούτι της Υεμένης εκτόξευσε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης ενέργειας και νερού της Σαουδικής Αραβίας, προκαλώντας προσωρινή πτώση της παραγωγής σε διυλιστήριο, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα, δήλωσε την Κυριακή το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν έναν τερματικό σταθμό διανομής πετρελαιοειδών στη νότια περιοχή Τζιζάν, ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου και το διυλιστήριο Yasref στο λιμάνι του Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

«Η επίθεση στις εγκαταστάσεις του Yasref οδήγησε σε προσωρινή μείωση της παραγωγής του διυλιστηρίου, η οποία θα αντισταθμιστεί από τα αποθέματα», ανέφερε η Yanbu Aramco Sinopec Refining Company, μια κοινοπραξία μεταξύ της Saudi Aramco 2222.SE και της China Petrochemical Corporation (Sinopec).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser, είπε ότι δεν υπήρξε αντίκτυπος στα κέρδη της εταιρείας από τις επιθέσεις και προβλήματα στον εφοδιασμό των πελατών της.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που μάχεται με τους Χούτι, είπε νωρίτερα ότι οι επιθέσεις το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής είχαν στόχο μια μονάδα αφαλάτωσης νερού στο Al-Shaqeeq, έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Dhahran al Janub και μια εγκατάσταση φυσικού αερίου στο Khamis Mushait.

Ανέφερε επίσης ότι οι επιθέσεις και τα συντρίμμια από αναχαιτισμένα βλήματα προκάλεσαν υλικές ζημιές αλλά όχι απώλειες ζωών.

Ο εκπρόσωπος του στρατού των Χούτι, Γιαχία Σαρέα, δήλωσε ότι η ομάδα εκτόξευσε βαλλιστικούς και φτερωτούς πυραύλους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των εγκαταστάσεων της Aramco στην πρωτεύουσα Ριάντ, το Γιανμπού και άλλες περιοχές, ακολουθούμενες από επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας στόχους σε άλλες περιοχές της Σαουδικής Αραβίας.

Ο συνασπισμός είπε ότι οι αρχικές έρευνες έδειξαν ότι η ομάδα χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ ιρανικής κατασκευής στο εργοστάσιο αφαλάτωσης και στο κέντρο διανομής Jizan της Aramco. Ανέφερε ότι η αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε έναν βαλλιστικό πύραυλο και εννέα drones.

Τα κρατικά μέσα δημοσίευσαν εικόνες και βίντεο με συντρίμμια βλημάτων, κατεστραμμένα αυτοκίνητα και πυροσβέστες να σβήνουν τις φλόγες.

Η Σαουδική Αραβία έχει αγωνιστεί να ξεφύγει από την επταετή σύγκρουση που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει αφήσει εκατομμύρια Υεμενίτες αντιμέτωπους με την πείνα. Οι επιθέσεις των Χούτι στη Σαουδική Αραβία έθεσαν επίσης σε κίνδυνο τα αεροδρόμια της χώρας, τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και προκάλεσαν ορισμένους θανάτους αμάχων.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Χανς Γκρούντμπεργκ συζητά μια πιθανή εκεχειρία κατά τη διάρκεια του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού που ξεκινά τον Απρίλιο, ανακοίνωσε το γραφείο του την Κυριακή. Δεν είναι σαφές εάν και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στα σχέδια του ΟΗΕ.

Οι Χούτι ανέτρεψαν την κυβέρνηση της Υεμένης από την πρωτεύουσα, Σαναά, στα τέλη του 2014, με αποτέλεσμα η συμμαχία να παρέμβει. Η σύγκρουση θεωρείται ως ένας πόλεμος αντιπροσώπων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Οι Χούτι λένε ότι πολεμούν ένα διεφθαρμένο σύστημα και την ξένη επιθετικότητα.

Διαβάστε ακόμα