Επιβραβεύσεις για τη Θαλάσσια Οικονομία

blue_growth_piraeus_

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 η τελετή βράβευσης των νικητών του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για την Θαλάσσια Οικονομία με την ονομασία «Blue Growth Piraeus» και η οποία έλαβε χώρα στον χώρο πολιτισμού Passport στον Πειραιά. Ο Διαγωνισμός είχε διάρκεια τέσσερις μήνες και στις δύο φάσεις αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκειά του, αξιολογήθηκαν καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις που υποβλήθηκαν από όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας και τις πέντε θεματικές ενότητες που ο Διαγωνισμός αναζητούσε καινοτόμες ιδέες και ήταν οι εξής:

• Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών

• Ενέργεια & Περιβάλλον/ Πράσινη Ναυσιπλοΐα

• Καινοτομία στον Θαλάσσιο Πρωτογενή Τομέα – Υδατοκαλλιέργειες

• Αειφόρος Θαλάσσιος Τουρισμός & Πολιτισμός

• Θαλάσσιες μεταφορές

Οι 9 ομάδες που είχαν ξεχωρίσει από το πρώτο στάδιο αξιολόγησης του διαγωνισμού, παρουσίασαν εχθές τις επιχειρηματικές τους προτάσεις στην επιτροπή των αξιολογητών, η οποία ανέδειξε τις 4 νικήτριες ομάδες:

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: SOL-BRINE: Κάνοντας την αφαλάτωση βιώσιμη!

Το σύστημα SOL-BRINE αφορά μία ελληνική καινοτομία για την παραγωγή μηδενικών υγρών αποβλήτων από την αφαλάτωση, με ταυτόχρονη παραγωγή χρήσιμων τελικών προϊόντων (νερό και αλάτι). Η αφαλάτωση αναγνωρίζεται ως μία πολλά υποσχόμενη λύση για την αντιμετώπιση της επερχόμενης πρόκλησης διαθεσιμότητας νερού. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί και προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, με σημαντικότερο την περιβαλλοντική όχληση που προκαλείται από τα υγρά απόβλητα (άλμη) που σήμερα απορρίπτονται σε υδάτινους αποδέκτες. Το σύστημα SOL-BRINE αντιμετωπίζει με επιτυχία τις επιπτώσεις αυτές, προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξη της θαλάσσιας κυκλικής οικονομίας.

Το σύστημα σχεδιάστηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα από τη Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, στη Σχολή Χημικών Μηχανικών. Η ομάδα που έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό, εκπροσωπήθηκε από τον κ. Δημήτριο Ξεύγενο (υπεύθυνο σχεδιασμού και ανάπτυξης συστήματος) και τον κ. Αθανάσιο Μπούνα (υπεύθυνο οικονομικού και στρατηγικού σχεδιασμού). Η τεχνολογία αποτελεί προϊόν Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ (SOL-BRINE: LIFE09 ENV/GR/000299) και διδακτορικής διατριβής του σχεδιαστή, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Μαρίας Λοϊζίδου.

Μέλη Ομάδας: Δημήτριος Ξεύγενος, Αθανάσιος Μπούνας

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Pheemade

Η Pheemade είναι μια εταιρεία που χρησιμοποιεί ένα περιβαλλοντικά πολύτιμο υλικό (φύκι) και το μετατρέπει σε μια σειρά από πολύτιμα προϊόντα με πολλές ιδιότητες. Η εταιρεία μας χρησιμοποιεί τα νεκρά φύλλα της Ποσειδωνίας, Posidonia oceanica, τα οποία ξεβράζονται σε τεράστιες ποσότητες κατά μήκος πολλών ελληνικών ακτών. Ποσότητα 20-25 τόνων συλλέγεται από κάθε δήμο κάθε χρόνο και θάβεται στους «ΧΥ.ΤΑ.», επιβαρύνοντας τους δημοτικούς προϋπολογισμούς. Αυτό το συγκεκριμένο είδος φυκιού εμφανίζεται σε ορισμένες παράκτιες περιοχές της Μεσογείου και σε τμήματα του Κόλπου του Μεξικού. Η Pheemade έχει τη γνώση για την κατασκευή, ανακυκλώσιμων, επαναχρησιμοποιούμεvων επιφανειών (πάνελ) που είναι 100% βιοδιασπώμενες και κύρια πρώτη τους ύλη είναι τα φύκια Posidonia. Οι κόλλες που χρησιμοποιούνται είναι φυσικές και μη τοξικές χρησιμοποιώντας μια διαδικασία κατασκευής που προστατεύεται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η Pheemade αποτελεί την κινητήρια δύναμη της αλλαγής στον κόσμο του σχεδιασμού με ύψιστη προτεραιότητά της την σύντηξη του καινοτόμου σχεδιασμού και της επιστήμης για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. www.pheemade.com

Μέλη Ομάδας: Τσομπανίδης Στάυρος, Νινιός Χάρης, Παπαδάκη Σοφία, Τζοβένης Ιωάννης

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Nostimo Salt

Το Nostimo – μια νέα startup με μεγάλες φιλοδοξίες έχει σκοπό να αναδείξει και να εισάγει στις αγορές του εξωτερικού το ακατέργαστο φυσικό αλάτι των ελληνικών θαλασσών, ένα ελληνικό προϊόν ύψιστης ποιότητας αλλά ακόμα και σήμερα ανεκμετάλλευτο.

Η ζήτηση «γκουρμέ» αλατιού υψηλής ποιότητας έχει σημειώσει έκρηξη τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια αγορά. Η ομάδα του nostimo προσδοκά να αναζωπυρώσει την αρχαία τέχνη της συγκομιδής φυσικού αλατιού και παράλληλα να διασφαλίσει μέσα από την εμπορική επιτυχία της τους πολλούς μικρο-παραγωγούς αλατιού ανά την Ελλάδα.

Στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι να γίνει η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που θα εισαγάγει ένα καινοτόμο πρόγραμμα συμβολαιακής συγκομιδής με μικρο – παραγωγούς αλατιού υποστηρίζοντας τους να επιτύχουν υψηλότερες αποδόσεις και ποιότητα, κάνοντας την ιστορία της τοπικής συγκομιδή κεντρικό στοιχείο της επικοινωνιακής της στρατηγικής. www.nostimosalt.com

Μέλη Ομάδας: Βίβιαν Καραβία, Swaffer Felicity

Ειδικό Βραβείο – “LIVING SEA”: Innovative Ballast Water Treatment System- Καινοτόμο Σύστημα Επεξεργασίας Νερού Έρματος Πλοίων

Το ζήτημα του θαλασσινού νερού που αποθηκεύουν τα πλοία σε ειδικές δεξαμενές για λόγους ευστάθειας όταν αποπλέουν από ένα λιμάνι αποτελεί ένας σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα με πολλαπλές συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Όταν τα πλοία αδειάζουν το νερό αυτό σε διαφορετική τοποθεσία, απελευθερώνουν μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, μικρόβια, μικρά ασπόνδυλα, αυγά, προνύμφες και άλλους μικροοργανισμούς, οι οποίοι προκαλούν οικολογική ανισορροπία στο οικοσύστημα εναπόθεσης. Η εταιρεία we oxidation p.c. έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης των υδάτων του έρματος με ένα πατενταρισμένο σύστημα ηλεκτρόλυσης το οποίο μπορεί ναπαρέχει εξαιρετικά αποτελεσματικές λύσεις για όλους πρακτικά τους τύπους των πλοίων.

Μέλη Ομάδας: Παυλόπουλος Αδάμ, Νινολάκης Μάρκος

Στις 3 πρώτες νικήτριες ομάδες απονεμήθηκαν χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 15.000 ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτο κεφάλαιο για την εμπορική αξιοποίηση της ιδέας τους καθώς και θα έχουν την δυνατότητα στέγασης και «εκκόλαψης» στο πρότυπο πρόγραμμα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων Aephoria.net. Με την παροχή αυτή καλύπτεται μία πολύ σημαντική παράμετρος για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ιδέας που είναι η στέγαση και η δικτύωση με νέους επιχειρηματίες. Στην τέταρτη ομάδα απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο «LIVING SEA».

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους νικητές από τους χορηγούς του Διαγωνισμού:

-Βράβευση 1ου Νικητή – ΟΛΠ Απονομή Βραβείου κ. Δημήτρης Σπύρου, Διευθυντής Διοίκησης Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ)

-Βράβευση 2ου Νικητή –Capital Ship Management Απονομή Βραβείου κ. Γ.Καλογηράτος, Chief Operating Officer Capital Ship Management

-Βράβευση 3ου Νικητή – Celestyal Cruises Απονομή Βραβείου κ.Πυθαγόρας Νάγος, Sales Director Celestyal Cruises

-Βράβευση Ειδικού Βραβείου “living seas” – Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας-ΟΚΑΑ Απονομή
κ.Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΚΑΑ

Την τελετή συντόνισε ο κ. Νίκος Βερβερίδης συνιδρυτής των ελculture.gr και Aephoria.net. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, κ. Πέτρος Κόκκαλης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού “Blue Growth Piraeus” και Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ. Ανδρέας Γεωργούλιας, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Harvard GSD και ιδρυτής του Ινστιτούτου Βιώσιμων Υποδομών.

Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν οι κ. Γρηγόρης Γιοβανόφ (Καθηγητής Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας Athens Information Technology (ΑΙΤ), κ. Ανδρέας Γεωργούλιας (Λέκτορας του Πανεπιστημίου Harvard GSD και ιδρυτής του Ινστιτούτου Βιώσιμων Υποδομών), κ. Στέφανος Λαλούσης (Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε projects σχετικά με λεμβουχικές εργασίες), κα. Ντέμη Καραγιάννη (Media Manager Capital Ship Management), κ. Δημήτρης Μέμος (Managing Director, Marine Traffic), κ. Θεμιστοκλής Λούσης (Τεχνικός Διευθυντής, DL AUTOMATION P.C.), κ. Ξένια Ζιούβελου (Καθηγήτρια/Ερευνήτρια Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Athens Information Technology (AIT), κ. Αριστοτέλης Αλεξόπουλος (Καθηγητής στο BCA Business College of Athens Department of Shipping Studies)

Διοργάνωση: Athens Information Technology (AIT), Aephoria.net

Υπό την αιγίδα: Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, Δήμος Πειραιά, Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ)

Χορηγοί Βραβείων: Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), Capital Ship Management, Celestyal Cruises, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας ΑΕ (ΟΚΑΑ)

Υποστηρικτές: Athens Tech College, Business College of Athens-Οικονομικό Κολλέγιο Αθηνών (BCA), Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Χορηγοί Επικοινωνίας: nooz.gr, epixeiro.gr, foititikanea.gr, ελculture

Διαβάστε ακόμα