Έρευνα της Σιγκαπούρης αποκάλυψε ότι το αναμεμειγμένο και μολυσμένο καύσιμο fuel πουλήθηκε σε περίπου 200 πλοία!

Η λιμενική αρχή της Σιγκαπούρης αποκάλυψε ότι τα μολυσμένα καύσιμα fuel που προμήθευε η Glencore πωλήθηκαν σε περίπου 200 πλοία τον περασμένο μήνα.

Η Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης (MPA) δημοσίευσε τα προκαταρκτικά ευρήματα από την έρευνά της για τα υποτιθέμενα μολυσμένα ναυτιλιακά καύσιμα που προμηθεύονταν πολλά πλοία στον μεγαλύτερο κόμβο ανεφοδιασμού καυσίμων στον κόσμο.

Το MPA είπε ότι έμαθε στις 14 Μαρτίου 2022 ότι ορισμένα πλοία είχαν εφοδιαστεί με πετρέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε θείο (HSFO) που περιέχει υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης χλωριωμένων οργανικών ενώσεων (COC) και ειδοποίησε αμέσως τους αρμόδιους προμηθευτές καυσίμων να σταματήσουν την προμήθεια του καυσίμου και μα ειδοποιήσουν αμέσως τα πλοία.

Η MPA είπε ότι η έρευνά της για τη μόλυνση αποκάλυψε ότι το εν λόγω καύσιμο ήταν ένα μεικτό προϊόν που προμήθευε η Glencore Singapore Pte Ltd, θυγατρική του κολοσσού εμπορίας εμπορευμάτων Glencore International, η οποία ειδοποίησε την MPA μόλις έλαβε αναφορές για μόλυνση του καυσίμου της και προχώρησε σε ελέγχους.

Μέχρι να εντοπιστεί και να ελεγχθεί το καύσιμο, ωστόσο, μέρος του είχε ήδη πουληθεί στην PetroChina International (Singapore) Pte Ltd (PetroChina), η οποία με τη σειρά της το είχε ήδη προμηθεύσει σε ορισμένα πλοία στο λιμάνι της Σιγκαπούρης.

Το MPA έμαθε ότι η Glencore και η PetroChina είχαν προμηθεύσει τα μολυσμένα καύσιμα σε περίπου 200 πλοία, από τα οποία 80 έχουν αναφέρει διάφορα προβλήματα με τις αντλίες καυσίμων και τις κύριες μηχανές τους. Ανάμεσα τους και αρκετά ελληνικά πλοία.

Οι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι τα καύσιμα περιείχαν περίπου 15000 ppm COC.

Η MPA σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη περίπτωση μόλυνσης των καυσίμων λόγω των υψηλών επιπέδων συγκέντρωσης COC που αναφέρθηκαν στη Σιγκαπούρη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Ως σημαντικός κόμβος ανεφοδιασμού καυσίμων, η MPA λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη διασφάλιση ποιότητας καυσίμων και δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά των σχετικών μερών εάν δεν συμμορφωθούν με τους όρους άδειας ανεφοδιασμού καυσίμων ή άλλους ισχύοντες κανονισμούς της MPA», ανέφερε η MPA στην έρευνα της.

Διαβάστε ακόμα