Ερευνητικό Ρωσικό πλοίο της Ανταρκτικής ελλιμενίστηκε στη Νότια Αφρική μετά τις διαμαρτυρίες ακτιβιστών

Ένα ρωσικό ερευνητικό σκάφος που αναζητούσε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανταρκτική ελλιμενίστηκε στη Νότια Αφρική το Σάββατο μετά από διαμαρτυρίες πράσινων ακτιβιστών που λένε ότι οι δραστηριότητές του στην περιοχή παραβιάζουν μια συνθήκη που απαγορεύει την εξερεύνηση ορυκτών.

Πολλά μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας Extinction Rebellion κρατούσαν πανό που έγραφαν «Τα χέρια μακριά από την Ανταρκτική» καθώς το ερευνητικό πλοίο Akademik Alexander Karpinsky έφτασε όπως είχε προγραμματιστεί στο λιμάνι του Κέιπ Τάουν το πρωί.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αρκετές δεκάδες διαδηλωτές από την Greenpeace και την Extinction Rebellion διαδήλωσαν στο λιμάνι, λέγοντας ότι οι σεισμικές έρευνες του πλοίου στην Ανταρκτική είναι απειλή για τη θαλάσσια ζωή στην περιοχή και παραβίασαν μια διεθνή συμφωνία του 1958.

Μια τροποποίηση του 1998 στη Συνθήκη της Ανταρκτικής που υπέγραψαν 55 χώρες, την οποία έχουν υπογράψει τόσο η Ρωσία όσο και η Νότια Αφρική, απαγορεύει όλες τις έρευνες και εξορύξεις ορυκτών στην περιοχή.

Η RosGeo, η κρατική ρωσική εταιρεία εξερεύνησης που διαχειρίζεται το Akademik Alexander Karpinsky, λέει ότι διεξάγει έρευνα στο καθορισμένο τμήμα της Ρωσίας της Ανταρκτικής από το 1970 για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της RosGeo, η ποσότητα υδρογονανθράκων της καθορισμένης περιοχής εκτιμάται σε περίπου 70 δισεκατομμύρια τόνους. Η RosGeo δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η εκπρόσωπος της Extinction Rebellion Κάσι Γκούντμαν δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής είναι συνένοχη στην περιβαλλοντική ζημιά επιτρέποντας στο ρωσικό πλοίο να ελλιμενιστεί.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η κυβέρνηση του προέδρου Cyril Ramaphosa έχει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Η Νότια Αφρική υποστηρίζει ότι είναι αμερόληπτη για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και απείχε από την ψηφοφορία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τον πόλεμο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε τη Νότια Αφρική και οι δύο χώρες μαζί με την Κίνα πρόκειται να πραγματοποιήσουν κοινή στρατιωτική άσκηση στην ανατολική ακτή του αφρικανικού έθνους μεταξύ 17 και 27 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμα