Έρμαιο της διαφθοράς στα λιμάνια οι Πλοίαρχοι και οι ναυτικοί

Οι ναυτικοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν της παράλογες απαιτήσεις για «φιλοδωρήματα» και αξιωματούχους που θέλουν τσιγάρα, φαγητό, ποτά οι χρήματα.

Το MACN (Maritime Ant-Corruption Network) υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την διαφθοράς που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ναυτικοί και κυρίως οι πλοίαρχοι σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο.

Σε συνέντευξη στο BBC, αφηγούνται τις ιστορίες των ναυτικών που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά ζήτηση για τσιγάρα, τρόφιμα, χρήματα και αλλά, για να εξασφαλίσουν την εύκολη μεταχείριση τους εντός και εκτός των λιμανιών.

Η οργάνωση ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια από μια μικρή ομάδα ναυτιλιακών εταιρειών που προσπαθούσαν να «διασφαλίσουν μια ναυτιλιακή βιομηχανία απαλλαγμένη από διαφθορά», σύμφωνα με τον ιστότοπο της MACN. Ο οργανισμός έχει αυξηθεί σε περισσότερες από 200 εταιρείες παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας συλλογική δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η επιχειρησιακή δήλωση της MACN αναφέρει ότι εργάζεται για την εξάλειψη όλων των μορφών θαλάσσιας διαφθοράς. Εφαρμόζουν αρχές κατά της διαφθοράς και μοιράζονται βέλτιστες πρακτικές, καθώς και συνεργάζονται με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησής τους, εμφανίστηκαν πρόσφατα στο BBC για να συζητήσουν τη διαφθορά στο χώρο της ναυτιλίας. Η MACN είπε στο BBC ότι έχει λάβει 61.000 αναφορές για περισσότερα από 1.000 λιμάνια σε 150 χώρες τη δεκαετία από την ίδρυση του οργανισμού. Μόνο πέρυσι, το 2023 έλαβε 5.183 αναφορές.

Υπογραμμίζουν ότι τα λεγόμενα «φιλοδωρήματα» είναι αντίθετα με τους διεθνείς νόμους κατά της διαφθοράς. Επισήμως, οι πολιτικές των ναυτιλιακών εταιρειών απαγορεύουν ρητώς να δίδονται οποιαδήποτε «φιλοδωρήματα», αλλά πολλοί από τους ναυτικούς λένε ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά συχνά.

Η χειρότερη περίπτωση που εξιστόρησαν ήταν η σύλληψη ενός πλοιάρχου υπό την απειλή του όπλου, επειδή αρνήθηκε να δώσει τσιγάρα στις αρχές. Ισχυρίζεται ότι τον κράτησαν και κατασκεύασαν κατηγορίες για «παρατυπίες στα χαρτιά» επιβάλλοντας του πρόστιμο.

Ακόμη ένα από τα πολλά περιστατικά που εξιστόρησαν οι ναυτικοί είναι η απαίτηση ενός άντρα του λιμενικού να πάρει ένα κομμάτι τυρί 5 κιλών από της προμήθειες του πλοίου.

Οι απαιτήσεις για φαγητό, ποτό, τσιγάρα ή χρήματα, όπως είπαν, συμβαίνουν πολύ συχνά. Πιστεύουν επίσης ότι ορισμένοι ναυτικοί φοβούνταν να αναφέρουν τα περιστατικά.

Το BBC μίλησε και με άλλους οργανισμούς. Η Διεθνής Ένωση Λιμένων και Λιμανιών τους είπε ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος», επικαλούμενη τις προσπάθειές της σε μέρη όπως το Σουέζ, την Ινδία και την Αφρική.

Η MACN είπε στο BBC ότι συνεργάζεται με κυβερνήσεις σε εννέα χώρες για την αντιμετώπιση των διεφθαρμένων αξιωματούχων. Ωστόσο, παραδέχθηκαν στο BBC ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Η MACN είπε ότι εργάζεται για να βοηθήσει τις εταιρείες να κατανοήσουν τους κινδύνους και να έχουν καλύτερα διατυπωμένες πολιτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Όπως και να έχει οι πλοίαρχοι είναι έρμαιο των ορέξεων των αρχών σε διάφορες χώρες του κόσμου και καλούνται για ακόμη μια φορά να φερθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να «καθαρίσει» το πλοίο και να φέρει εις πέρας τις εργασίες του.

Διαβάστε ακόμα